En relació amb la sortida del Partit Socialdemòcrata (PS) de l’acord polític per a les negociacions amb la Unió Europea (UE), el cap de Govern, Xavier Espot, va afirmar ahir que «no em sorprèn, perquè és molt propi del tarannà del senyor Pere López, que, per cert, hi ha participat molt poc», va recordar. «És una manca de patriotisme i lleialtat en un moment capdal de la negociació que envia un mal senyal, ja que havíem de demostrar que anàvem units davant el nostre interlocutor per desbloquejar qüestions rellevants», va destacar Espot. Així, va afegir, «ho lamento, perquè obeeix a un motiu electoralista que no els fa favor; no hi ha cap motiu de fons, ja que és fals que s’hagi ocultat documentació».
El president del PS, Pere López, per la seva banda, va afirmar que «creiem que hem fet un favor donant aquest toc d’alerta, perquè això no pot continuar d’aquesta manera o el 2024 ens podem veure abocats a un veritable desastre, amb un referèndum en què els agents econòmics no confiïn en el text final, així que ho hem de revertir amb lleialtat i cooperació, però ara mateix som molt lluny d’aquest escenari». Per això, va afegir, «no podíem donar una falsa aparença que hi havia unitat en la negociació, ja que encara som a temps de fer-ho millor». Sobre l’acusació de falta de patriotisme per part d’Espot, López va assegurar que «potser avui [ahir] no sigui un dels seus millors dies, perquè hem arribat a aquesta situació per la seva particular manera de gestionar les coses. Hem pres la decisió per defensar els interessos d’Andorra», va assegurar.
Des de Terceravia, el president del grup parlamentari, Josep Pintat, va recordar les seves reticències amb la manera com s’estan portant a terme les negociacions. En aquest sentit, va anunciar que enviaran una carta al vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, «per transmetre les nostres inquietuds i demanar una visita».
Els grups de la majoria també hi van dir la seva. Així, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, va considerar que «és una mala decisió per ells mateixos [el PS], perquè al final aquesta era de les poques coses que els diferenciava amb Concòrdia, que són gent molt més jove i dinàmica». Per tant, «si no hi ha cap diferència, potser el seu electorat es mourà cap a una proposta més original que no un PS que s’ha quedat col·lapsat d’idees noves», va vaticinar.
Per últim, des del grup parlamentari independent, Ferran Costa va destacar que «s’evidencia que hi ha partits que tenen sentit d’Estat i d’altres que es mouen per interessos partidistes, per no dir personalistes, i això és molt perillós».