Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Suñé demana una reflexió sobre la quantitat de lleis que es tramiten

La síndica general espera que l’habitatge i els preus continuïn tenint «un lloc bàsic» en la legislatura vinent

Amb motiu de la celebració ahir de la sessió tradicional del Consell General de Sant Tomàs, la síndica general, Roser Suñé, va demanar, en el seu discurs davant el ple de la cambra, reflexionar sobre la quantitat de lleis que es tramiten al parlament –més d’un centenar en aquesta legislatura– i la capacitat que tenen les administracions de fer-hi front amb els desplegaments reglamentaris que suposen. «Si bé vivim en un món accelerat on sembla que disminuir el ritme esdevé un anacronisme, la discussió dels continguts és la raó de ser d’aquesta seu i el procés ha de ser curós amb els mecanismes escaients que permetin escoltar totes les veus. La bona feina necessita dedicació i recerca», va afirmar Suñé.

Tot i això, la síndica va valorar la tasca legislativa feta en l’àmbit de les persones, però va lamentar que «sovint em resta el sentiment agredolç de no haver pogut anar més enllà de posicions dialèctiques fixades abans dels debats, perquè tots nosaltres som ostatges d’allò que pensem que els altres esperen de nosaltres». Per això, va convidar «tothom que, en el moment que pertoqui, trenqui aquests marcs mentals tant com puguin».

Pel que fa a la tasca interna del Consell General, Suñé va destacar la transformació digital i l’eficiència energètica. D’aquesta manera, va revelar que, segons dades facilitades pel subministrador, l’estalvi de la cambra s’havia situat en un 16%, així com la futura connexió de la xarxa del circuit de calor de FEDA.

En aquest sentit, la síndica general va alertar que «els desafiaments són enormes i s’emmarquen en la crisi climàtica, que definirà segurament les polítiques de la segona meitat del segle XXI». A més, va afegir, «espero que surtin nous debats i noves idees a fi de fer front al repte més difícil que se’ns planteja, la transició energètica, que ens ha ensenyat una nova derivada amb la problemàtica del subministrament». Per aquest motiu, «aquesta situació haurà de ser l’eix de qualsevol política de futur perquè en determinarà les altres», va assegurar.

Suñé va fer també referència a dos dels aspectes que més preocupen a la població: l’habitatge i la inflació. «La ciutadania ens interpel·la davant de l’augment de preus i la situació de l’habitatge», va recordar. Així doncs, «espero i desitjo que aquests àmbits continuïn tenint un lloc bàsic en la gestió del proper Consell General. Nosaltres acabarem la feina que ja tenim definida, però encara caldrà trobar noves estratègies i prendre decisions quan es produeixi la nova configuració dels grups parlamentaris», va dir en referència al nou parlament que sorgeixi després de les properes eleccions generals, uns comicis que encara no tenen data i que el cap de Govern, Xavier Espot, no es cansa de repetir que els convocarà quan s’hagin aprovat les principals lleis que encara queden pendents, com és el cas dels pressupostos generals de l’Estat del 2023.

D’altra banda, la sessió tradicional de Sant Tomàs va servir, com és habitual, per exposar tres informes per part dels consellers generals. Així, es va donar a conèixer el treball de la delegació del Consell General a la Unió Interparlamentària corresponent a l’any 2022, l’informe de la delegació andorrana a l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF) d’enguany i, per últim, el treball de la delegació a l’Assemblea Parlamentària de la Mediterrània (APM), també d’aquest any. Per últim, els membres del Govern, els consellers generals –vestits amb l’uniforme tradicional–, i les autoritats convidades a l’acte (els cònsols i el raonador del ciutadà) es van col·locar a les escales de Casa de la Vall per fer la foto tradicional, que va acabar amb aplaudiments.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu