El XXVI Congrés de la Internacional Socialista (IS), celebrat aquest cap de setmana a Madrid, ha encarregat al Partit Socialdemòcrata (PS) en general i al seu president, Pere López, en particular, la reactivació del Comitè Mediterrani. Serà en el pròxim consell de la IS que es ratificarà López com a president d’aquest Comitè, un càrrec que li dona accés al Presidium, l’òrgan màxim de direcció de la IS, i per tant, la possibilitat de treballar directament amb els seus màxims dirigents escollits en el congrés: l’espanyol Pedro Sánchez com a president, i la ghanesa Benedicta Lasi com a secretària general.
López va destacar que és la primera vegada que un membre del PS té un càrrec dins de la IS, «i a un nivell tan important com és la presidència d’un dels comitès». Per accedir-hi, ha comptat amb el suport de diferents països, entre els quals Espanya, França, Grècia, San Marino i Tunísia, que també formen part del Comitè Mediterrani, juntament amb tots els del nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà banyats pel mar Mediterrani. Aquest Comitè, que en la darrera etapa havia estat presidit per Carme Chacón, es troba aturat des del 2016.
El president del PS, juntament amb Marta Pujol, membre del comitè executiu, han representat la formació del Principat en un congrés que s’hauria d’haver celebrat el 2020, coincidint amb el 40è aniversari d’un congrés històric de la IS, també a Madrid. Aleshores, el socialisme i la socialdemocràcia europeus tenien molta rellevància a escala internacional, amb Willy Brandt com a canceller d’Alemanya, François Mitterrand presidint França i la figura de l’espanyol Felipe González en auge. Però la pandèmia del coronavirus ha obligat a posposar la trobada fins a enguany.
D’aquesta manera, des del PS apunten que aquest nou congrés ha de marcar un nou punt d’inflexió després del retrocés experimentat per la IS, després que molts dels partits d’esquerres històrics europeus l’abandonessin per anar a les files de l’Aliança Progressista. En aquest sentit, s’ha aconseguit reemplaçar al capdavant de la secretaria general el xilè Luis Ayala, que ha ocupat el càrrec durant més de 30 anys, per la Lasi. López va destacar que «no ha estat un procés fàcil», i gràcies a això «per primera vegada a la història» la IS té una dona en el càrrec.
Així, aquest congrés vol marcar l’inici de la reunificació de les forces socialdemòcrates, socialistes i laboristes, mitjançant la figura aglutinadora de Pedro Sánchez. D’aquesta manera, el següent repte de la IS serà recuperar l’afiliació de l’SDP alemany, que «serà un motor perquè la resta de partits europeus –austríacs, suecs, i d’altres–, s’hi adhereixin», va valorar López.
Per tot plegat, el president socialdemòcrata va valorar que «aquest congrés suposa un nou impuls, també, de reactivació de l’activitat d’alguns dels que havien estat dels comitès històrics del partit». Així mateix, va afirmar que «veiem amb molt bons ulls aquest canvi en la secretaria general i que Pedro Sánchez pugui unificar el socialisme, el laborisme i la socialdemocràcia europea amb el retorn dels partits que avui dia no són membre de la IS». De la mateixa manera, va celebrar la reactivació de comitès com el mediterrani, que en aquest cas ha estat confiada al PS i que «és una oportunitat de tenir presència a escala internacional, estrènyer les relacions amb els països veïns, i del qual esperem que es pugui fer una reunió a Andorra en el futur, un cop la presidència es confirmi en el pròxim consell de la IS».