vist que el consell econòmic i social (CES) no ha arribat a un acord per a l’increment dels salaris el Govern ha decidit «no eludir les seves obligacions» i posar sobre la taula una proposta sobre aquest increment que ara patronal i sindicats han de valorar i respondre de cara a la setmana que ve. Si les respostes són «diametralment» divergents, l’Executiu tirarà pel dret per enllestir el projecte de llei que dona cobertura a aquestes propostes que es basen en un increment del salari mínim del 7% i un augment progressiu aminorat del 0,5% en cada franja salarial de 200 euros que passi dels 1.400 euros. Així, entre els 1.200 i els 1.400 s’incrementaran els sous un 7%; entre els 1.400 i els 1.600 es proposa un increment del 6,5%; entre 1.600 i els 1.800 del 5,5% i així progressivament fins a la darrera franja, la superior a 3.800 euros, on serà d’un 0,5%. El Govern espera que aquesta no sigui «una proposta unilateral» i ara està a «l’expectativa» de les valoracions que facin els membres del consell econòmic i social. El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va recordar ahir que des de l’Executiu es considera que aquest és «el millor òrgan» per decidir quin ha de ser l’augment que han d’experimentar els salaris de cara a l’any que ve i per això es van promoure aquestes reunions.
Qüestionat sobre l’impacte que aquest increment de l’IPC pugui tenir en els lloguers, el Portaveu va recordar que el Govern continua defensat que salaris i lloguers han d’estar vinculats en la pujada i va assenyalar que ara caldrà veure com queda finalment fixat en el text que es troba a tràmit parlamentari.
Jover va destacar que una vegada més l’Executiu opta per «ser intervencionista» per poder «protegir els salaris més baixos» i per això s’ha decidit proposar aquests percentatges d’increment en el sector privat. Pel que fa al públic, va manifestar que està previst que l’increment sigui de l’IPC. En aquest sentit, també va voler puntualitzar que aquests percentatges són l’increment mínim que es proposa, però que aquelles empreses que ho considerin poden aplicar l’IPC i va apel·lar al rol exemplificant de l’Administració. Quant a la resposta que pugui tenir aquesta proposta tenint en compte les posicions allunyades de sindicats i patronal, Jover va destacar que el que Govern no és donarà per vençut i s’espera precisament que aquest document que ara es posa sobre la taula serveixi per «centrar el debat».
El ministre va reiterar que la inflació hauria d’estar a finals d’anys entre el 5,3% que ha calculat el Fons Monetari Internacional (FMI) i el 7% i per això s’ha proposat aquests percentatges en l’augment dels sous, segons va informar l’ANA.