Als 7 anys li va caure a les mans una càmera familiar per les vacances i, des d’aleshores, que va conèixer la fotografia, no l’ha deixat més. Primer ho feia de manera amateur, es va dedicar a la informàtica i a la programació, i després va decidir dedicar-se a la seva passió de forma professional. Ara ha participat en l’elaboració del llibre del 2n aniversari de la Reserva de la Biosfera d’Ordino.
–Com es trien les fotos en un llibre així?
–La idea era que es mostrés la parròquia. Per exemple, tota la part salvatge, natural, que és l’aspecte més ric, i aquí hi entrava la muntanya, relleu o orografia. Fora d’això ja trobaríem les festes populars, cultura, esports o retrats per tenir una primera visió general.
–Què ha costat més?
–L’equilibri entre fotografia i text és on hem estat més temps treballant. Quant a les fotos, n’hem hagut de descartar.
–Les més vistoses són les d’animals. Són les més complicades?
–Sí, és clar. L’àliga va ser una foto que va ser molt emocionant. No l’esperava, tenia la càmera al cotxe, vaig parar al coll d’Ordino, la vaig veure en un arbre i vaig disparar. Vaig tenir sort, perquè si hagués volat ja no la tindríem, i per això em va emocionar tant.
–Normalment, els fotògrafs de natura s’estan hores i hores…
–Teníem aquesta opció o tenir la sort que he tingut i que et surti bé.
–La sort s’ha de buscar?
–He fet moltes fotos d’aus, he anat a buscar-les i tinc d’altres imatges amb exemplars volant. Però aquesta, per la nitidesa i per l’emoció la vaig voler incloure.
–Què és més important, la tècnica o el gust?
–La tècnica la posaria en un 30%, però sobretot compta la visió personal, ja que cadascú veu les coses d’una manera i les mostra. El primer pas és tenir un criteri i un missatge que vols transmetre. La tècnica només és un plus per donar el resultat que busques.
–Avui en dia, amb el mòbil tothom té un fotògraf a dins. Se sent desplaçat?
–Professionalment, sí. Algunes empreses fan fotos dels productes amb el mòbil, i això fa que no em truquin. Ho entenc, la cosa va així. D’aquí a cinc anys estaré capacitat per anar amb el mòbil a fer fotos professionals. Hi ha un desplaçament i costa més promoure’t.
–Amb un mòbil es poden fer fotos amb la mateixa qualitat que una càmera?
–Depèn, l’ús de les xarxes socials està a l’ordre del dia, és la publicitat principal. He vist obres d’art fetes amb mòbil. Està suplint amb escreix moltes feines i no caldria un servei professional si amb un mòbil pots treure un bon producte que et serveix per vendre.
–El fotògraf té els dies comptats?
–No, espero que no. És una professió que tracta del contacte entre les persones. Hi ha una essència que es mantindrà i el fotògraf sempre hi ha de ser per contractar serveis. Però depèn del mercat pot ser que patim.