L’enviament de diners en efectiu, considerats com a no acompanyats, a partir de 10.000 euros també s’hauran de declarar. Així ho van exposar ahir, davant la Comissió Legislativa de Finances, el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, i el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, tot explicant la modificació de la Llei 17/2013, coneguda com a la Llei de l’euro. «Si qualsevol persona envia, a través de correu postal o qualsevol altre mecanisme no acompanyat, un import efectiu superior a 10.000 euros, el que ha de fer és, igual que ho fa quan passa per la duana, fer una declaració d’aquest import», va detallar Ballestà en declaracions posteriors, afegint que «en cas que no es faci aquesta declaració i si és detectat, el que es fa és aplicar la normativa: es comissen aquests diners i s’estableix el procés de validació i d’aplicació de les sancions en el cas que toqui». Així, per tal de fer realitat aquesta disposició, s’amplien les facultats de control i d’inspecció dels agents de Duana, es modifica el règim del registre i tractament de la informació obtinguda per aquest cos, i s’actualitza el règim sancionador i la definició dels conceptes inclosos.
D’altra banda, encara pel que fa al compliment de les obligacions derivades de l’Acord Monetari, el secretari d’Estat va explicar als consellers generals presents l’adopció dels canvis duts a terme pel Banc Central Europeu (BCE) sobre la segona sèrie de bitllets d’euro, en la qual s’ha exclòs la denominació de 500 euros; i s’adapta el sistema de bescanvi de bitllets deteriorats, que ara també podran ser retornats per transferència bancària. A més, s’incorporen a l’ordenament jurídic andorrà els canvis del reglament europeu relatiu a la cobertura mínima de pèrdues derivades d’exposicions dubtoses.
El segon text legal que ha patit modificacions i que van compartir Jover i Ballestà va ser la Llei 8/2013 de condicions de funcionament de les entitats financeres, adoptant tres nous reglaments. «Introduïm una modificació legislativa que incorpora més transparència i més control als derivats financers i els productes més complexos per assegurar que hi ha una vigilància als mecanismes de mitigació de risc, i així assegurar i donar confiança al sector bancari andorrà per a la seva estabilitat», va remarcar el secretari d’Estat, que va sintetitzar indicant que «adeqüem el nostre marc legal perquè sigui equivalent i equiparable amb el que està establert a la Unió Europea». En qualsevol cas, Ballestà va apuntar que aquestes modificacions no suposen un augment de les obligacions que tenen les entitats bancàries del Principat pel fet que, de facto, ja havien de complir aquestes demandes perquè «les seves relacions com a contrapart ja són principalment amb entitats financeres dins de la zona euro, i per tant, ja estaven obligats a complir aquestes normatives». A tall d’exemple, una altra de les finalitats que suposarà aquesta modificació és aportar transparència, compartint que «qualsevol usuari del sector financer ha de tenir informació detallada de quines són les comissions i què paga per utilitzar els productes financers».
En definitiva, el ministre va remarcar que les novetats incorporades «busquen l’homologació amb la normativa europea», a la vegada que es permet «avançar en contra del blanqueig de capital, pel control financer, i per evitar el risc sistèmic d’aquests elements». Així mateix, també va valorar que els canvis «milloren la resiliència del sistema financer andorrà».