El Comú d’Escaldes-Engordany destinarà 30.000 euros a rehabilitar els ponts d’Engordany i de la Tosca. Així ho va manifestar ahir durant la presentació dels projectes la cònsol major de la parròquia, Rosa Gili, que va avançar la voluntat de la corporació de conservar els monuments considerats patrimoni cultural al territori, així com continuar embellint «el fermall» de la zona d’actuació del projecte Caldes, el qual va apuntar que preveuen presentar «pròximament». Respecte a la restauració del tercer pont de la parròquia, el dels Escalls, Gili va asseverar que es troba en fase d’estudi i encara no hi ha un cost previst, per la qual cosa no s’ha definit el període de rehabilitació. I és que des de la corporació reconeixen que cal buscar un equip d’experts molt específic perquè «per actuar en el camp del patrimoni cultural cal un saber fer artesanal que no és fàcil de trobar».
En referència a l’inici dels treballs, la mandatària va manifestar que, si no hi ha cap imprevist, la voluntat és que les reformes comencin el pròxim mes de setembre. Les obres consisteixen en la restauració de les infraestructures i la modificació de la il·luminació per augmentar la visibilitat. La rehabilitació compta amb l’assessorament i la direcció tècnica de dos experts francesos en la matèria, Pierre Cadot i René Stinville, a qui se’ls ha demanat que analitzessin els tres ponts de la parròquia per veure com potenciar-los i dur a terme una restauració que mantingui i garanteixi la memòria històrica d’aquests. «En les reformes que s’han fet en èpoques anteriors potser no es tenia la mateixa sensibilitat i s’havien fet actuacions menys respectuoses envers el bé cultural», va reconèixer Gili, posant com a exemple que la darrera rehabilitació del pont de la Tosca es va dur a terme amb ciment, un material que no s’adequa al manteniment del patrimoni, ja que no és propi de la seva època.
Entrant més al detall sobre la rehabilitació, Cadot va informar que una de les prioritats dels treballs serà dotar les infraestructures de la seguretat necessària, sigui perquè es mantinguin en el temps com per als visitants. En aquest sentit, va exemplificar la necessitat de modificar les baranes i els recobriments del pont dels Escalls, que es consideren incomplets i curts per garantir que no s’hi produeixi cap incident. Un altre aspecte destacat per l’expert francès va ser la necessitat de fer accessibles els ponts a les persones amb diversitat funcional, motiu pel qual es reformarà la calçada i es treballarà en les vies d’accés.
Quant a la il·luminació, Stinville va afirmar que es durà a terme amb leds per garantir la seva integració amb el medi natural i reduir el consum i la contaminació. Així doncs, l’expert guiarà el projecte d’obra per donar visibilitat als monuments i dotar-los de més valor turístic. L’expert també es reunirà amb Javier Balmaseda per garantir que hi hagi harmonia entre la il·luminació dels elements escultòrics del projecte Caldes i els ponts. I és que cal recordar que Caldes es basa en tres elements: l’aigua calenta, el patrimoni cultural i la transformació territorial a partir de l’art contemporani i la reactivació del comerç de proximitat.
Amb la posada en valor dels tres ponts, el comú escaldenc també busca que aquests monuments es converteixin en llocs de destinació turística dins la parròquia, segons va informar l’ANA.