Andorra es prepara per celebrar les eleccions comunals el pròxim 17 de desembre, en les quals escollirem els cònsols i consellers de les set parròquies que conformen el nostre país.
Però també, aquestes eleccions es presenten com una gran oportunitat per impulsar la renovació política i social d’Andorra que, en aquests moments, s’enfronta a diversos reptes i desafiaments de cara al nostre futur. I sí… dic al nostre futur com a andorrans i com a ciutadans de cadascuna de les parròquies d’aquest país. I és en aquest moment on hem de parar-nos a fer una profunda reflexió sobre què tenim, què hem aconseguit i, sobretot, cap on volem anar…
Andorra és un país petit, però amb una gran diversitat i riquesa cultural, històrica i natural. El seu model basat en el turisme, el comerç i els serveis financers, li ha permès aconseguir un alt nivell de desenvolupament i benestar. Però també ha generat una sèrie de problemes i contradiccions, com la dependència de l’exterior, la falta de diversificació, la pressió demogràfica, la desigualtat social i la contaminació ambiental.
Andorra necessita una renovació política, social i econòmica que li permeti adaptar-se als canvis globals del nostre entorn i també a les demandes de la ciutadania, que cada vegada són més plurals i exigents. Una renovació que passa imperativament per enfortir la democràcia, la transparència, la participació i la rendició de comptes. Un replantejament que implica reformar les institucions, modernitzar l’administració, impulsar la innovació i la competitivitat, fomentar la cohesió social i la solidaritat i protegir el patrimoni natural i cultural. Una renovació que requereix una visió estratègica serena i assenyada per a projecte de país inclusiu i sostenible, i també d’un lideratge capaç de generar confiança i consens.
Aquestes eleccions comunals són una ocasió perquè nosaltres, els andorrans, escollim els nostres representants locals, però també perquè expressem la nostra opinió sobre el rumb que volem que prengui el país. Però en aquest cas jo vull parlar de la meva parròquia, vull parlar d’Ordino. Vull defensar la parròquia i, sobretot, vull defensar els interessos dels ordinencs, dels meus veïns, dels meus amics, de la meva família del dia a dia.
Ordino ha de trobar un equilibri entre el respecte a la seva identitat i la seva tradició, i l’obertura a la innovació i al progrés.
Ordino ha de ser un referent d’integració, i ha de promoure la participació de tots els sectors de la població, especialment dels joves, de la gent gran, dels nens, dels immigrants, de les dones, etc.
Ordino ha d’afrontar el repte de preservar el medi ambient, amb una aposta per un model de desenvolupament que respecti els recursos naturals, que fomenti l’estalvi i l’eficiència energètica i que potenciï les energies renovables.
Ordino no pot deixar d’afrontar el repte d’impulsar la cultura i l’esport, com a elements essencials per al benestar i la identitat dels habitants.
Ordino ha de recolzar els creadors i agents culturals que dinamitzen la vida social i artística del poble. Ordino s’ha d’esforçar més per facilitar l’accés i l’oferta cultural que reflecteixi la diversitat i la riquesa del seu patrimoni i de la seva actualitat.
Ordino ha d’incentivar la pràctica i el gaudi de l’esport, que contribueix a la salut i la convivència dels ciutadans.
Ordino, en definitiva, ha de decidir el futur del poble i això depèn, en gran mesura, de les decisions que es prenguin en l’àmbit local.
Ordino és un poble, una parròquia, amb molta història, cultura, naturalesa i tradició però també amb molt futur.
És per això que en aquestes eleccions, nosaltres, els electors, els habitants d’aquest meravellós poble, hem de valorar els programes que ens proposen i que seran l’impuls per al canvi que tots desitgem.
Hem de reflexionar si val la pena votar persones o programes. Soc conscient que no sempre tenim «connexió» amb tothom, i també és, en la majoria de les vegades, perquè no ens hem pres la molèstia de conèixer-los profundament; però independentment d’això, estem parlant del futur del nostre poble, dels nostres veïns, dels nostres fills, dels nostres pares, dels nostres avis, dels nostres amics… Mirant-ho tot amb perspectiva i amb reflexió, jo em pregunto: no és millor donar la nostra confiança a les persones que estimen el poble i ens estimen a nosaltres, que lluiten de front pels nostres interessos i benestar, i l’únic que volen és millorar la nostra qualitat de vida i el futur del nostre poble?
Considero que és un punt molt important a valorar i a reflexionar. I és ara que ho hem de fer. És el nostre moment! Tots junts!