Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Arnau Serra i Berta Daina

Fundadors d’Agro Biomaterials

Andorra té un gran potencial sostenible

L’Arnau Serra i la Berta Daina són els fundadors d’Agro Biomaterials, projecte on generen biomaterials a partir de residus orgànics, una alternativa a materials sintètics i com a solució al desaprofitament alimentari i a la falta de reciclatge. 
 
– Com van iniciar el seu projecte?
– Va sorgir del TFG en disseny de producte a Elisava, l’any 2020. Va ser durant la pandèmia, quan estàvem desenvolupant el projecte,  ens vam adonar de la gran quantitat de residus orgànics que generem a casa. Vam decidir buscar una solució. Decidim «tancar-nos a la cuina» i experimentar fins a trobar la manera de crear un nou biomaterial a base de residus orgànics. Després d’innumerables proves i errors, vam aconseguir una recepta que ens permetia crear bioplàstics: un nou material similar al plàstic convencional 100% biodegradable.
 
–Com és el procés de producció?
– El procés de producció és molt senzill. Teníem clar que havia de ser fàcil perquè tothom ho pugui replicar a casa seva. Només es necessita en quatre ingredients: fècula de blat de moro, glicerina vegetal, vinagre blanc, i, finalment, residu orgànic. Amb el fet que sigui una recepta relativament senzilla, feta amb estris domèstics, podem arribar a crear el Kit de Biomaterials, que conté allò necessari perquè tothom aprengui a fer biomaterials a casa.

– Per què van decidir fer cursos formatius?
– Vam decidir fer-los per a difondre un missatge de consciència i innovació sostenible, per ensenyar a tothom la importància del reciclatge i de consciència mediambiental, i a crear un nou material a partir de residu orgànic i que el futur només depèn de nosaltres mateixos. A més, també tenim un curs en línia que amb vuit classes intensives per aprendre a fer bioplàstics. És molt enriquidor, ens permet conèixer perfils amb interessos comuns i podem crear una comunitat de biomakers.

– En què consisteixen i a qui van dirigides les seves formacions?
– L’objectiu és aprendre a fer bioplàstics a partir de residus orgànics, on profunditzem en què són els biomaterials. Què són, quins tipus existeixen, què els diferencia d’altres materials sintètics, quines són les seves característiques propietats i aplicacions futures, i es poden endur la seva mostra a casa. Van dirigits a adults i escolars.

– Com és ser emprenedors a Andorra?
– És un repte diari, especialment en la innovació. Encara que el país és conegut per la seva estabilitat, els alts costos d’infraestructura i falta de recursos humans poden fer que sigui difícil per als empresaris establir i fer créixer els seus negocis. No obstant, com a emprenedors en el camp dels biomaterials, creiem que Andorra té un gran potencial per a liderar el camí cap a la sostenibilitat i l’economia circular com a país, enfocant-se en la innovació i la col·laboració empresarial, Govern i la comunitat per crear solucions sostenibles. Com a andorrans, estem orgullosos d’aportar el nostre gra de sorra en la sostenibilitat i innovació.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Corredor octogenari
Decoradora
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu