L’àrea de sociologia d’Andorra Recerca i Innovació ha elaborat una enquesta amb un univers que inclou tota la població d’Andorra major de 18 anys i que viu en una llar amb telèfon fix o que tenen un telèfon mòbil. La mostra ha estat de 1.210 persones escollides de manera totalment aleatòria: 810 de nacionalitat andorrana i 400 no andorranes. El treball de camp s’ha elaborat entre el 21 de febrer i el 8 de març de 2023.
Interés polític / Seguint aquesta metodologia, la primera pregunta llançada als enquestats és envers el seu interès per la política. Un 52% de les persones de nacionalitat andorrana han respost molt o bastant i un 46% han contestat poc o gens, unes dades semblants a les de passats anys. En el que respecta als no andorrans, un 34% ha mostrat molt o bastant interès i un 64% poc o gens.
Valoració dels líders polítics / En el que es refereix a la valoració dels líders polítics, s’ha trobat que la mitjana per part dels andorrans ha situat en primer lloc a Xavier Espot (6,2), seguit per Cerni Escalé (5,7), Pere López (5,6), Judith Pallarès (5,2), Josep Maria Cabanes (5,2) i Carine Montaner (4,7). Pel que fa a les persones no andorranes, la seva mitjana no s’ha diferenciat molt de l’anterior grup, amb Xavier Espot al capdavant (6,6) i amb Pere López (6,3) en segon lloc. Tanquen la cua Judith Pallarès (5,8), Cerni Escalé (5,8), Josep Maria Cabanes (5,6) i Carine Montaner (5,3).
Valoració del Govern i dels grups parlamentaris / La mostra valora també la tasca de l’Executiu i dels grups parlamentaris i les respostes per part dels andorrans, tenint en compte la mitjana de l’1 al 10, han sigut clares. Tant Govern com Demòcrates i Liberals baixen en la seva valoració, mentre que el partit Socialdemòcrata i la consellera general no adscrita, Carine Montaner, pugen. D’aquesta manera, Govern passa de 6,1 el 2022 a 5,6 enguany; Demòcrates, de 6 a 5,6; i Liberals ho fa de 5,1 a 4,7. D’altra banda, Socialdemòcrates puja de 4,9 a 5,2; i Carine Montaner, de 3,3 a 4,3.
Relació amb Europa / Els enquestadors d’Andorra Recerca i Innovació s’han interessat també per la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Preguntats sobre quin tipus de relació creuen que s’hauria d’acordar entre Andorra i la Unió Europea, un 42,5% ha respost que la millor opció seria un acord d’associació com el que es negocia actualment, mentre que un 25,3% creu que s’hauria de mantenir l’estatus d’Andorra que hi havia fins ara. De forma més marginal, un 10% opta perquè el país formi part de la UE, a la vegada que un 6,3% pensa que s’hauria de tenir menys relació de la que hi ha a hores d’ara. Un 16% es manté al marge i no sap o no contesta a la pregunta llançada per l’àrea de sociologia.
Per la banda dels no andorrans, les xifres discrepen mínimament de les del grup andorrà. Un 37,6% secunda un acord de negociació com el que hi ha ara; un 22% opta per ser membre de la UE; el 19,4% creu que ja està bé l’estatus d’Andorra que hi havia fins ara; un 4,1% dona suport a una disminució de la relació que hi ha actualment; i el 17% restant no sap o no contesta.
Ideologia, comportament electoral i participació / Qüestionats sobre la seva intenció d’anar a votar en les pròximes eleccions generals del 2 d’abril, les respostes han sigut més que clares: un 90% sí que anirà a votar, mentre que un 5% no ho farà i un 5% no sap o no contesta. En allò que respecta al vot decidit, sorprèn el percentatge elevat de gent que ha respost no saber quin partit votarà: un 47,3%, gairebé la meitat de la freqüència enquestada i una clau decisiva per saber quin dels candidats arribarà finalment al Govern.
D’igual manera, un 1,3% afirma que ho farà en blanc, un 5% ha contestat que no anirà a votar i un 15,2% no ha respost la pregunta.
De manera molt més desgranada, el vot decidit sobre a quin partit o coalició pensa votar en la llista nacional de les eleccions vinents situa com a clars guanyadors a Demòcrates per Andorra (DA + Ciutadans Compromesos + Acció Comunal d’Ordino + Units pel Progrés + Independents), amb un 42% dels vots. El segueixen el Partit Socialdemòcrata + Progressistes SDP, amb un 23,4%; Liberals d’Andorra amb un 6%; Concòrdia, 11,3%; Acció, entorn del 2,4%; i Andorra Endavant, amb el 15%. Cal destacar de nou que aquests darrers percentatges s’han calculat sobre els enquestats que han manifestat quin partit tenien pensat votar (248 de 810 persones).