La dansa ha estat una constant a la vida d’Aina Pérez des de ben petita, encara que no s’hi hagi dedicat de manera professional. Quan va arribar a Andorra, les seves ganes de continuar ballant la van portar a l’escola Líquid Dansa, on va seguir formant-se en dansa contemporània. Fa més de 10 anys, li van proposar formar part de la companyia, que, avui i demà, presenten ON/OFF al Teatre Comunal d’Andorra la Vella, una proposta amb coreografies on els ballarins mostren els diferents efectes que la llum té sobre els seus cossos.
–Què podem veure aquesta nit?
–ON/OFF neix d’una idea d’intentar jugar amb la llum que hem desenvolupat en conjunt per investigar els efectes que podia tenir sobre els cossos mitjançant les ombres, contrallums i jugant amb diferents elements per donar diversos sentits a les nostres coreografies. Som set ballarins a dalt de l’escenari.
–La peça té un fort component estètic, però hi ha un fil conductor?
–És habitual que hi hagi un fil conductor però en aquest cas no ha estat l’objectiu principal, el que hem buscat és treballar amb diferents elements que ens ajudessin a il·luminar, i a partir d’aquí, hem creat.
–Amb quines parts del cos han treballat més?
–A qualsevol part del cos, en funció de com l’il·lumines, li pots treure el màxim rendiment. A partir de com es rep la llum aquesta crea prismes molts diversos. No hi ha unes parts que siguin més agraïdes que d’altres, depèn més de com hi jugues tu.
–Ha estat difícil el procés de creació amb tantes veus?
–A diferència d’altres espectacles on hem tingut un director, ja sigui extern o quan un dels membres de la companyia ha assumit aquest rol, en aquest cas, ho hem fet entre tots, i he de dir que per aconseguir-ho hem hagut de ser molt generosos, i a la vegada no jutjar, estar oberts a les idees dels altres (venim de móns artístics diferents i això és un plus) per alimentar la peça entre tots. El procés ha estat molt bonic però també ha tingut les seves difícultats.
–Com és la música que han seleccionat?
–La selecció també ha nascut del grup, tots hem fet propostes, i hem fet la tria en funció del toc especial que requeria cada coreografia. És molt variada, hi ha peces més tranquil·les, d’altres més rítmiques, música electrònica, instrumental de piano, etc.
–ON/OFF es podrà veure avui i demà al Teatre Comunal.
–Aquests dies és l’estrena, i volem agrair tant al Comú d’Andorra la Vella com al Ministeri de Cultura el seu suport per fer-ho possible. Si després hi ha algun altre comú o teatre que està interessat en què la representem, estaríem encantats, com portar la peça a fora.
–Vostè com viu l’experiència de ballar?
–Per mi és com obrir-me. Quan ballo a l’escenari puc expressar tot el que porto a dins.