La Llei del pressupost, que s’aprovarà el dimarts vinent, preveu que totes les pensions que siguin inferiors a dos cops el salari mínim tinguin un increment del 7,1%, l’IPC del 2022, independentment dels anys cotitzats i del lloc de residència, segons va explicar a EL PERIÒDIC el representant dels pensionistes a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Jacint Risco. En concret, seran aquelles més baixes a 2.572 euros.
Per contra, l’aprovació del paquet de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania, que contempla que les persones amb un salari inferior als 1.400 euros comptin amb un increment del 7,1% i, a partir d’aquí, la pujada s’anirà reduint de manera progressiva fins a arribar als 4.000 euros, estableix que les pensions inferiors al salari mínim també s’apujaran un 7,1%. Això sí, a condició que la persona hagi cotitzat un mínim de 25 anys i resideixi al Principat. A més, aquesta legislació incrementarà les pensions de solidaritat per a les persones amb discapacitat i les persones grans.
Quan algú no compleixi els requisits esmentats, doncs, entrarà en joc la Llei del pressupost. «Seria injust que una persona que ha cotitzat 20 anys i cobra una pensió de 500 euros no se li augmentés», va lamentar Risco. En aquest sentit, dins la Llei del pressupost es determina la revalorització de les prestacions econòmiques pagades per la CASS, establint que quan les cotitzacions de la persona assegurada siguin inferiors a dues vegades el salari mínim, en aquest cas els 1.286 euros pel 2023, es revaloren d’acord l’IPC.
És a dir, «de la pensió zero a la dues vegades el salari mínim tothom tindrà una pujada del 7,1%», tal com va assenyalar el representant dels pensionistes a la CASS, ja sigui per la part contributiva, la que paga la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, o la no contributiva, que paga el Govern.
L’altra cara de la moneda són les prestacions econòmiques que superen els 2.572 euros, que no patiran, un altre cop, cap increment. «Porten congelades des de l’any 2015, és injust», va declarar Risco. Així, el representant dels pensionistes es va indignar davant la situació: «Aquesta gent ha perdut des de llavors un 14% del seu poder adquisitiu, és molt». Per intentar pal·liar aquest assumpte «vaig fer una proposta per fer el mateix que s’ha dut a terme amb els salaris. Aquesta es va enviar al Govern, però no la van considerar», va remarcar. Tot i això, «estic convençut que la majoria que surti de les eleccions posarà mà per arreglar-ho». La solució per a Risco, doncs, estaria en funció de fer que les pensions més altes tinguin un IPC més baix, «perquè no és normal que hi hagi aquest topall», va afegir.
Finalment, la CASS va informar ahir mitjançant un comunicat que en les pensions del mes de gener no es repercutirà l’increment de l’IPC del 2023 fins que el pressupost d’enguany estigui aprovat i publicat. És a dir, l’increment del 7,1% no es farà efectiu fins al mes vinent. En relació amb això, el representant dels pensionistes va afirmar que personalment li agradaria que els jubilats cobressin aquest percentatge durant el primer mes de l’any, però que no es pot dur a terme per llei, tot i que «algun any ens vam avançar i se’ns va donar un toc d’atenció». En darrer lloc, Risco va explicar que la situació de cara al març «serà explicar als pensionistes que els diners han cobrat al mes de febrer és el retroactiu del mes de gener, i no la pujada de tot l’any. I això passarà».