La despesa pública en protecció social ha assolit els 294,8 milions d’euros el 2023, segons les dades publicades aquest dilluns pel Departament d’Estadística. Aquesta xifra suposa un increment del 18,2% respecte a l’any anterior i representa el 27,7% del total liquidat per les administracions públiques, excloent actius, passius financers i les transferències del Govern a altres entitats públiques. Això suposa un augment de 1,2 punts percentuals en comparació amb l’exercici de 2022.
En relació amb el PIB, la despesa en protecció social representa un 8,6%, mentre que la despesa per càpita ha passat dels 3.197 euros de l’any 2022 als 3.707 euros el 2023.
Aquest increment es deu principalment a tres àmbits: les despeses destinades a la gent gran, amb un augment de 22,7 milions d’euros; les despeses en habitatge, que inclouen els habitatges socials amb un increment de 11,25 milions d’euros; i les despeses en malaltia i discapacitat, que han crescut en 6,1 milions d’euros.
La despesa pública en protecció social engloba la protecció econòmica de les llars i individus, finançada per diverses entitats, incloent l’administració central i local, l’Institut Nacional de l’Habitatge, l’Institut Andorrà de les Dones i la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), a través de prestacions com la branca general, la de jubilació i el Fons de reserva de jubilació.