Els esdeveniments de 2025 han sacsejat amb força la creença en l’excepcionalisme estatunidenc. Durant dècades, el mercat estatunidenc ha estat excepcional: El dòlar ha dominat sense rival com a moneda de liquidació i de reserva de valor per als bancs centrals. Els bons del Tresor americà han estat l’actiu refugi i també l’actiu principal en les reserves internacionals dels bancs centrals. El mercat de renda variable estatunidenca ha estat únic a veure néixer (i albergar) a les denominades ‘empreses plataforma’, capaces de mantenir marges monopolitzadors. Però el 2025, un autèntic sisme ha afeblit aquesta percepció:
• 26 de gener: Trump amenaça amb congelar actius estatunidencs en mans del govern colombià després d’una disputa per deportacions. L’amenaça de confiscacions d’actius passa a ser real.
• 27 de gener: l’eina DeepSeek es torna viral, qüestionant per primera vegada la supremacia dels gegants tecnològics estatunidencs en intel·ligència artificial.
• 28 de febrer: Trump i J.D. Vance retiren el seu suport a Zelenski, enviant al món el missatge que els EUA podria abandonar el seu paraigua de seguretat global i replegar-se sota una lògica de «Fort Monroe».
• 4 de març: Alemanya s’alinea amb la Xina sota una nova doctrina d’expansió fiscal, la qual cosa augmenta l’atractiu a curt termini dels actius de risc fora dels EUA.
• 2 d’abril: Trump llança una guerra comercial contra el món. Però no contra aranzels específics, sinó contra el propi concepte del dèficit comercial, amb la intenció de reequilibrar bilateralment tots els comptes dels EUA, costi el que costi.
• 17 d’abril: Trump amenaça amb acomiadar al president de la Reserva Federal, qüestionant frontalment la seva independència.
Podria dir-se, per què no, que els pilars del domini financer estatunidenc ja no semblen intocables? Les preguntes difícils solen incomodar no perquè siguin falses, sinó perquè freguen una part de la veritat.
Malgrat això, abril va desafiar les expectatives i va resultar menys castigador del temut.
Malgrat haver estat un dels mesos més volàtils i carregats d’esdeveniments (negatius) en la memòria recent —marcat per una forta turbulència geopolítica, i tones d’incertesa futura—, els mercats borsaris estatunidencs van tancar el mes pràcticament plans. Aquest comportament resumeix bé el caràcter bipolar de l’entorn actual. D’una banda, abunden els riscos: el dòlar segueix clarament afeblit, i els girs radicals en la política comercial durant els tres primers mesos del nou govern apunten a tenir efectes de segona ronda (duradors). A això se sumen l’amenaça de congelacions arbitràries d’actius, la pèrdua de confiança en la supremacia de les grans tecnològiques dels EUA, el replegament dels EUA de l’escenari internacional (i la idea d’un nou ordre), el risc d’aranzels punitius, l’expansió fiscal fora dels EUA i els creixents dubtes sobre la independència de la Reserva Federal. Tots aquests factors estan erosionant l’atractiu dels actius estatunidencs, portant a molts inversors a reduir exposició i buscar oportunitats en altres llocs.
Però també existeix un possible gir de sentiment: si Trump decideix rebaixar les tensions comercials, ha quedat demostrat que l’optimisme podria tornar amb força, reactivant l’apetit pel risc i donant impuls als mercats americans.
Aquesta dualitat —entre l’aversió al risc i una esperança renovada— manté als inversors en un estat d’incertesa total. És una moneda a l’aire. En un entorn així, la prudència no és només recomanable: és indispensable.
Què ve ara? Factors que mouran al equity estatunidenc:
- President Trump (Negatiu): Trump continua sent una font de risc per als mercats. Encara que va anunciar una pausa de 90 dies en la imposició de nous aranzels i una rebaixa de tarifes en el sector tecnològic, no és clar si això marca un punt d’inflexió real, o si aquesta pausa, tal com va venir, s’esfumarà. Ningú pot dir-ho.
- Activitat & PIB (Negatiu): La publicació del PIB del primer trimestre de 2025 va encendre totes les alarmes. Després d’un sòlid creixement del 2,4% en l’últim trimestre de 2024, l’economia estatunidenca es va contreure un -0,3% anualitzat entre gener i març. És la primera caiguda en tres anys i planteja seriosos dubtes sobre l’estabilitat de l’economia sota les noves polítiques.
- Resultats empresarials (Positiu): Durant el primer trimestre de 2025, les principals empreses tecnològiques estatunidenques han presentat resultats financers sòlids, destacant especialment Microsoft i Meta Platforms.
a. Microsoft, va reportar ingressos de $70.1 mil milions, superant les expectatives del mercat. El seu benefici net va aconseguir els $25.8 mil milions, amb un creixement del 18% interanual. Aquest acompliment va ser impulsat per un augment del 21% en els ingressos de la seva divisió de núvol i intel·ligència artificial, reflectint una forta demanda en aquests sectors.
b. Meta Platforms, també va superar les previsions, amb ingressos de $42.31 mil milions, un increment del 16% respecte a l’any anterior. El benefici net va ascendir a $16.64 mil milions (un +35% yoy), impulsat per un creixement del 10% en el preu mitjà per anunci i un augment del 5% en les impressions publicitàries. La companyia va anunciar una inversió significativa en infraestructura d’intel·ligència artificial, elevant la seva despesa de capital projectat per a 2025 a entre $64 i $72 mil milions.
c. Amazon va reportar ingressos de $155.7 mil milions, un increment del 9% interanual, i un benefici net de $17.1 mil milions, un 64% més que l’any anterior. Amazon Web Services (AWS) va generar $29.3 mil milions en ingressos, mentre que la publicitat va contribuir amb $13.9 mil milions. No obstant això, el flux de caixa lliure va disminuir a $25.9 mil milions a causa de majors inversions en infraestructura.
d. Alphabet (Google) va reportar ingressos de $90.2 mil milions, un augment del 12% interanual, i un benefici net de $34.5 mil milions, un 46% més que l’any anterior. Google Cloud va créixer un 28%, generant $12.3 mil milions, i els ingressos per publicitat en YouTube van augmentar un 10% a $8.9 mil milions. La companyia va llançar el seu model d’intel·ligència artificial Gemini 2.5 Pro i va augmentar el seu dividend en un 5%.
e. Apple va registrar ingressos de $95.4 mil milions, un augment del 5% interanual, i un benefici net de $24.8 mil milions (un +4.6% yoy). La divisió de Serveis, que inclou iCloud i l’App Store, va ser el principal motor de creixement, amb ingressos de $26.6 mil milions, un 12% més que l’any anterior. La companyia va anunciar un programa de recompra d’accions per $100 mil milions.
Perspectiva General:
El panorama econòmic presenta incerteses i la política comercial del govern estatunidenc (creem) continuarà previsiblement, com una font persistent de risc sistèmic. Aquesta dinàmica continuarà alimentant preocupacions sobre el possible impacte negatiu en les expectatives d’ingressos futurs per a moltes companyies. No obstant això, les grans signatures tecnològiques han mostrat, ara com ara, una notable solidesa financera. Aquest comportament suggereix que el cicle d’inversió intensiva en infraestructura vinculada a la intel·ligència artificial —anticipat en els nostres escenaris base— s’està desplegant de manera tangible. En conseqüència, considerem que no és apropiat adoptar una estratègia d’inversió marcadament conservadora en aquesta fase. Dit això, el context polític i comercial probablement continuarà sent altament canviant, la qual cosa justifica mantenir una orientació d’inversió prudent; si bé procurarem ser el més flexibles possible, ajustant-nos a un entorn en constant transformació.