Search
Close this search box.
L'opinió de:

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant número CV0325-2024 del Departament de Tributs i de Fronteres (en endavant, DTF), del 17 d’octubre del 2024, en relació amb la possibilitat d’aplicar l’exempció per vincle familiar en les adquisicions a títol lucratiu.

La Consultant és una persona física no resident al Principat d’Andorra. D’altra banda, el seu pare, de nacionalitat andorrana i residència al Principat d’Andorra, ha mort aquest any 2024.

Al seu testament institueix hereva universal a la seva filla (la consultant). Entre els diferents béns que posseïa el causant, hi ha participacions en una societat limitada andorrana de la qual era soci en un 25%. La resta de socis d’aquesta societat, és a dir el 75% restant, també són residents a Andorra.

Així mateix, aquesta societat és propietària del 40% d’una altra societat també andorrana l’activitat de la qual és l’explotació de béns immobles i pràcticament tot el seu actiu està compost per immobles situats a Andorra. El 60% de la resta de socis d’aquesta societat són també residents a Andorra.

Des del punt de vista de les exempcions de Llei 3/2024, de l’1 de febrer, de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra, estan exemptes de l’impost: a) Les adquisicions, per causa de mort, de béns immobles o de drets reals sobre aquests per part d’una persona física o jurídica no resident.

En aquest sentit, la Consulta versa sobre si l’exempció es troba emparada al posterior apartat c) de l’article 4, que declara exempts les adquisicions a títol gratuït d’immobles o drets reals d’ús sobre aquestes altres persones jurídiques que tinguin drets sobres aquests immobles realitzats entre cònjuges o entre persones físiques que tinguin un grau de parentiu per consanguinitat o adopció en línia descendent, ascendent o col·lateral fins al segon grau.

En relació amb la Consulta relacionada amb la possibilitat que l’adquisició de participacions d’una societat andorrana mitjançant herència estigui exempta de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra, primerament la Llei 10/2012, del 21 de juny, d’inversió estrangera al Principat d’Andorra, el DTF estableix que als articles 8 i 9 de l’esmentada Llei, es disposa la definició i l’àmbit de les inversions directes:

“Article 8. Definició

Són inversions directes les inversions que es vulguin efectuar mitjançant la participació en societats andorranes o mitjançant la constitució o l’ampliació de sucursals o altres tipus d’establiments permanents.

Article 9. Àmbit

Les inversions directes consistents en la participació en societats andorranes comprenen la constitució de la societat; la subscripció i l’adquisició total o parcial de les accions o de les participacions socials, l’adquisició de valors com els drets de subscripció d’accions o participacions socials, obligacions convertibles en accions o participacions o altres anàlegs que per la seva naturalesa atorguin el dret a participar en el capital de la societat, així com qualsevol negoci jurídic en virtut del qual s’adquireixin drets polítics.”

Per la seva banda, la Llei 3/2024, de l’1 de febrer, de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra, a l’article 3, en relació amb el fet generador de l’impost, estableix el següent:

“Article 3. Fet generador

Constitueix el fet generador de l’impost la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra d’acord amb la llei reguladora de la inversió estrangera al Principat d’Andorra i les especificitats que es preveuen en la present Llei, amb la finalitat de destinar dita inversió a l’adquisició d’immobles o altres drets reals —amb exclusió dels drets reals de garantia—, concessions, participació en societats o altres persones jurídiques que disposin de drets sobre aquests immobles; o a la promoció urbanística o immobiliària. Als efectes d’aquest impost el concepte d’inversió estrangera immobiliària inclou qualsevol de les activitats descrites anteriorment.”

Altrament, la mateixa Llei preveu una sèrie d’operacions que estan exemptes de l’impost; concretament, l’article 4.c, en relació amb les adquisicions a títol gratuït, estableix el següent:

“Article 4. Exempcions

Estan exemptes de l’impost:

[…]

c) Les adquisicions a títol gratuït d’immobles o de drets reals d’ús sobre aquests, concessions, participació en societats o altres persones jurídiques que disposin de drets sobre aquests immobles, realitzades entre cònjuges, entre convivents en unió estable de parella, o les realitzades entre persones físiques que tinguin un grau de parentiu per consanguinitat o adopció en línia descendent, ascendent i/o col·lateral fins a segon grau.»

D’acord amb aquests preceptes, l’adquisició de participacions d’una societat andorrana per part de la consultant que és una persona no resident a Andorra es tracta d’una operació subjecta a l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra. Tanmateix, atès que es tracta d’una adquisició a títol gratuït mitjançant herència entre familiars de primer grau de consanguinitat, en el cas exposat serà aplicable l’exempció prevista a l’article 4.c.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

QualificAND
- Presidenta del Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu