Un estudi realitzat per metges dels hospitals Robert-Debré i Cayenne i investigadors de l’Inserm i la Universitat de Paris Cité publicat a principis de desembre 2024 mostra un augment dels casos d’escorbut entre els nens a França.
Aquesta malaltia que gairebé havia desaparegut de les nostres societats modernes, està relacionada amb una deficiència profunda i prolongada de vitamina C i provoca sobretot dolors ossis i debilitat muscular.
Durant molt de temps aquesta malaltia es va conèixer amb el nom de la “pesta dels mariners”. Es considerava contagiosa i es creia que era deguda al fred que es donava a alta mar tot i que no era així. Al segle XV, quan es van iniciar els grans viatges marítims a la recerca de noves rutes marítimes, les tripulacions dels vaixells estaven molts mesos a alta mar sense menjar fruita i aliments frescos, fet que els provocava una manca de vitamina C i com a conseqüència patien entre altres efectes, la caiguda de les dents, mala cicatrització de ferides o trastorns psíquics (deliris i canvis del comportament com nostàlgia o conductes agressives). Tot i que en aquell moment va matar mariners, la malaltia avui dia rarament porta a la mort perquè és fàcil de tractar. Una simple ingesta diària de vitamina C per comprimit ajuda a desaparèixer els símptomes.
Però no només a França, ja fa un any d’això els hospitals públics britànics també van mostrar preocupació per l’augment de casos i als Estats Units, la taxa d’escorbut entre els menors va augmentar de 8,2 casos per cada 100.000 nens el 2016 a 26,7 casos per cada 100.000 nens el 2020, segons un estudi publicat al juliol que va analitzar els registres mèdics de 19 milions de nens. Fa un any, el professor Ulrich Meinzer, pediatre de l’hospital Robert Debré de París, va decidir posar en marxa un estudi, veient que els casos es multiplicaven entre els seus pacients joves durant diversos mesos. L’estudi identifica un total de prop de 900 casos d’escorbut en nens des del 2015. Però no només en gent jove, ja que a Canadà l’últim cas es va donar en una persona de 65 anys.
Segons els experts hi ha diferents raons per explicar-ho, però semblaria que és una barreja de factors socials, econòmics i el canvi d’hàbits alimentaris preocupants en una població on els ultraprocessats estan presents cada dia i on en molts casos no es consumeix cap fruita ni verdura en dies i en moltes llars.
L’escorbut apareix quan es prenen menys de 10 mg al dia, sabent que un adult necessita 90-100 mg al dia, i un nen d’entre 30 i 50 mg/ dia (com a guia: una taronja conté uns 80 mg de vitamina C) durant un període de tres mesos.
Els símptomes de l’escorbut apareixen després 8 a 12 setmanes, donant lloc a un dolor ossi intens, debilitat muscular incapacitant, sagnat de la pell i les genives, pèrdua de dents i deteriorament de l’estat general, si la malaltia no es tracta, pot provocar hemorràgies internes i la mort, això passa perquè la vitamina C és necessària per a la producció de col·lagen, una proteïna que proporciona força als teixits, com la pell, el cartílag o les parets dels vasos sanguinis.
Un cop més es demostra la importància d’una dieta variada, rica en fruites i verdures, inspirada en el model de la dieta mediterrània o en el plat “Harvard” que indica que la meitat del contingut del nostre plat hauria de ser vegetal! Gairebé tots els pacients joves d’aquest estudi també patien desnutrició i és que la desnutrició i l’obesitat són dues cares d’una mateixa moneda, perquè totes dues representen les conseqüències d’una malnutrició, perquè una cosa és nodrir-se i l’altra és menjar.