Quina valoració i quin balanç fa d’aquest primer any a l’oposició?
Bé, ha estat una novetat perquè no estàvem acostumats a estar a la minoria. Durant dos mandats consecutius hem estat a la majoria i, per tant, també ha sigut un aprenentatge per part nostra estar a l’oposició. Durant aquest any hem volgut assessorar o criticar de forma constructiva la majoria actual en aquelles coses que hem vist que no anaven bé o que es podien fer millor. Les accions de la majoria actual podríem dir que tenen un balanç justet. Molts projectes han patit un retard, com per exemple la reforma de la plaça del Poble. Aquest projecte ja estava molt avançat amb un equip d'arquitectes, havíem recollit dades de la ciutadania i associacions culturals per fer una plaça més amable i de comunitat. Tot això ja estava preparat, però només es va licitar el projecte la setmana passada, perdent un any. També hi ha altres exemples, com l’edifici d’habitatges de preu assequible del Cedre, que també estava avançat, però s’ha demorat fins que el Govern ha assumit el cost.
Concretament, quines accions i solucions proposaven des de la minoria?
Nosaltres proposàvem licitar el concurs immediatament, ja que el projecte estava preparat. L’equip d’arquitectes havia deixat tot a punt perquè l’endemà de les eleccions l’equip actual pogués posar-lo en marxa. Si això s’hagués fet, el projecte s’hagués pogut adjudicar al març o a l’abril i ara potser ja tindríem la plaça del Poble acabada.
El projecte de reforma que proposaven, s’allunyava molt de l’actual?
Gens ni mica. El projecte de reforma que proposen és una còpia exacta del nostre. On hi havia un arbre, ara el posen a un altre lloc; on hi havia un banc, el canvien de lloc. No hi ha cap diferència amb el que vam deixar preparat. Per això dic que s’ha perdut un any.
Què proposaven en termes d’habitatge?
Nosaltres plantejàvem tres accions per accelerar l’aflorament de pisos al mercat. Primer, construir un edifici de pisos de lloguer assequible. Segon, posar en marxa ajuts a l’emancipació. Tercer, col·laborar amb el Govern per cedir més terrenys i construir més edificis d’habitatge. Ells han fet una línia d’ajuts que no ha tingut sol·licituds, segurament per manca de publicitat. També han promogut un concurs de col·laboració pública i privada, la qual cosa nosaltres també hauríem fet, però més ràpid. A l’última comissió d’habitatge vaig suggerir crear una finestreta única dedicada als ajuts per donar més visibilitat. Falten accions comunicatives amb impacte perquè la ciutadania sàpiga què es fa.
A la darrera sessió de Comú, es va generar certa polèmica arran d'una sèrie de comentaris entre vosté i el cònsol major. Què va passar exactament?
El que va passar al Consell del Comú va ser que, després de votar a favor de tots els punts, el cònsol major va promoure un torn de paraula dels seus consellers per explicar què havien fet durant l’any. Això no estava planificat ni consensuat. Si es vol fer, hi ha altres canals més adequats, com una reunió amb la ciutadania, amb la militància o amb la premsa. Utilitzar el Consell del Comú per fer un míting polític no és adequat. A més, des de la minoria se’ns va negar la paraula dues vegades, una situació greu que traspassa la línia vermella de la participació democràtica.
Quins aspectes considera que no s’estan gestionant?
No he criticat tant una manca de transparència com els vaivens constants del cònsol. Quan era a l’oposició estava en contra de les fonts de la rotonda, de la targeta PK i d'alguns esdeveniments planificats. Ara, tot li sembla bé. Aquests canvis d’opinió no són coherents i generen confusió entre la ciutadania. Això és el que critico, no tant una falta d’esperança, sinó els canvis constants de parer.
En quin punt considera que es troba la parròquia en termes socials, econòmics i polítics?
En l’àmbit social, l’accés a l’habitatge i el poder adquisitiu són els problemes més greus i cal trobar-hi solucions ràpides. Proposem accions com construir pisos públics i crear un parc d’habitatge propi del comú. En l’àmbit urbanístic, el creixement és desmesurat i cal revisar el Pla d’Urbanisme per trobar un equilibri adequat. El 2025 serà un any clau per definir cap a on vol anar la parròquia.
Quin balanç fa de l’edició d’enguany de la Fira?
La Fira sempre ha sigut un èxit, però tenim un problema de sostenibilitat perquè es fa en una parcel·la privada i no sempre podrem comptar amb aquest espai. Cal anticipar-se i buscar solucions, com un recinte multifuncional que permeti celebrar la Fira i altres esdeveniments, com concerts o el trial indoor, en condicions adequades.
Quin considera que és el punt en comú que poden trobar les set parroquies per construir un espai multifuncional?
El primer punt en comú és que tothom entengui la necessitat d’un recinte multifuncional per fer front als canvis meteorològics, com els que van afectar esdeveniments com el concert de David Guetta. Si es decideix que aquesta infraestructura és necessària, cal posar tots els recursos públics disponibles sobre la taula per tirar endavant el projecte.