Search
Close this search box.
Laura Gómez Rodríguez

Sergi González

Cònsol major d'Andorra la Vella

«Volem una plaça del Poble que el ciutadà pugui gaudir els 365 dies de l'any»

En aquesta entrevista amb motiu del primer any de mandat, el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, comparteix reflexions sobre els assoliments i els reptes que han marcat aquest període. Amb un balanç positiu, destaca projectes emblemàtics com la revitalització de la plaça del Poble i les iniciatives per abordar l’habitatge i l’optimització de recursos. Amb una clara voluntat d’escoltar tant els treballadors del Comú com la ciutadania, el cònsol exposa els plans per consolidar una capital més sostenible i participativa.

Quin balanç fa d'aquest primer any al capdavant del Comú d'Andorra la Vella?

El balanç és molt positiu, molt enriquidor a nivell personal per conèixer totes les persones que fan possible el dia a dia del Comú, 516 treballadors que intenten donar el màxim. Sempre hem de ser més ambiciosos i esperar més coses per a l'any que ve, que és el que estem treballant amb aquest pressupost 2025. Però crec que ha sigut un any d'entendre com funciona el Comú, prioritzar quins temes ens toquen, però sobretot escoltar molt els treballadors, a tots aquests caps d'àrea i caps de serveis administratius que porten aquí molts anys.

Quines millores contempla la reforma de la plaça del Poble?

Crec que aquest projecte, més que les millores específiques, és el sentit d'una plaça del Poble en vida i, com diu el títol, una plaça del Poble amb ànimes. Aquestes cinc ànimes són cinc espais que volem que tingui, amb una intenció clara: volem una plaça que el ciutadà pugui gaudir els 365 dies de l'any. Dintre d'aquestes 300 participacions de la ciutadania, es van proposar espais d'ombra, vegetació, espai de cultura, un escenari i una zona on es puguin fer concerts o activitats culturals. Crec que són totes aquestes peces les que hem unit amb aquest projecte i cada una d'aquestes ànimes.

En quin punt es troba el projecte fet en conjunt amb el Govern de l'edifici del Cedre?

Vam signar aquest conveni fa un mes, i els tècnics ja estan treballant internament amb el despatx d'arquitectura que vam contractar des del Comú. Va guanyar el concurs i crec que, si tot va bé, Govern el tindrà pressupostat per a aquest any 2025, i podrem començar les obres tan aviat com sigui possible. És important per a l'habitatge; nosaltres ja vam posar els fonaments aquest 2024 amb la Conselleria d'Habitatge, amb tots aquests plans de curt termini que inclouen ajudes en habitatge. Aquestes petites coses ens ajuden a enfocar millor l'habitatge per al 2025

Quines altres propostes fa el Comú per sumar a aquest lloguer assequible?

Un dels exemples clars és el concurs que hem fet per a la parcel·la de Terravella, aquest concurs publicoprivat, perquè el sector privat també pugui ajudar i desenvolupar aquests pisos a preus regulars. El programa Reviu, on nosaltres doblarem el pressupost per al 2025, també és un altre exemple.

Quines mesures s'estan prenent per reduir la pèrdua de l'aigua que es distribueix a la capital?

Aquesta dada era correcta fa un temps, però ara ha deixat de ser-ho. Ara estem en una optimització de l'aigua de consum al 80-82%. Estem dintre de la franja que és molt bona. S'estan fent mesures, i crec que la digitalització ens ajudarà amb una millor gestió.

En quin punt es troba la investigació sobre la inundació de les fonts de la Rotonda?

Quan va succeir la inundació del 27 de maig, ens vam posar a treballar per esbrinar què havia passat. Per a nosaltres és un error solucionar el problema sense saber-ne les causes. Vam estar amb els tècnics i la coordinadora d'urbanisme per identificar les possibles causes. El projecte inicial tenia mancances que van fer possible la inundació. Les vam solucionar gràcies a l'empresa constructora, la qual va posar molta voluntat i ens va ajudar. Ara tenim unes fonts que funcionen, tot i que hi havia mancances, com problemes amb la captació d'aigua. S'ha de netejar els filtres diverses vegades al dia, fet que fa el manteniment molt farragós. Per això hem tret un nou concurs per a una nova empresa de manteniment i una millor manera de captar l'aigua, que ens permetrà optimitzar els resultats. Hem de treure el màxim rendiment de les fonts després d'aquesta inversió. Encara que no hauria invertit 4 milions en aquestes fonts, ara cal buscar la millor optimització i rendibilitat, tant econòmica com d'imatge, turisme i altres usos.

Quines millores d'han fet en les tasques del manteniment d'aquestes?

Estem estudiant com optimitzar el manteniment per fer-lo menys costós econòmicament, ja que ara costa aproximadament 10.000 euros al mes. Volem reduir aquesta despesa. Si el projecte s'hagués pensat d'una manera global, s'hauria considerat com mantenir les fonts després de la inversió. Crec que el 2025 tindrem solucions que ajudaran a tenir més espectacles, optimitzar els recursos de les fonts i reduir els costos econòmics.

Quina valoració fa del pressupost destinat a la Festa Major de la capital?

Era la nostra primera Festa Major. Vam utilitzar l'experiència del Cap d'Àrea de Cultura i vam organitzar una Festa Major bastant transversal. La ciutadania la va gaudir molt, i després de cada concert es va posar un codi QR perquè poguessin fer propostes per a l'any següent, com suggerir grups i millores per a les festes. Crec que el 2025 es veurà un altre tipus de Festa Major, mantenint l'essència i la qualitat dels concerts, però amb més participació ciutadana. La Festa Major ha de ser una celebració que tothom pugui gaudir.

Es vol apostar per reubicar la Fira d'Andorra la Vella?

Per a mi és l'esdeveniment número u del país, no només de la parròquia. El balanç del 2024 és molt positiu. Vam tenir una llista d'espera de paradistes i una gran afluència, tot i les complicacions meteorològiques del divendres. Crec que al febrer tindrem els resultats de les enquestes fetes als expositors per valorar l'esdeveniment. El 2025, amb aquestes valoracions i altres elements que posarem sobre la taula, es decidirà si es fa o no una nova fira.

Quina valoració fa de les relacions institucionals del Comú?

No puc dir que ho valoro satisfactòriament, tot el contrari. Va ser un moment complicat. En un consell de comú hi ha de tot. En aquest cas, tot s'estava aprovant, i vaig fer un comentari per posar en valor els 516 treballadors i els consellers per la feina diària que fan. Repetidament s'ha dit que estem perdent el temps, i al final això cansa. Crec que tocava explicar tot el que fa cada conseller. Vaig convocar una reunió per demanar disculpes tant a la minoria com als meus consellers. No hi va haver cap discussió interna, sinó recolzament al 100%.

Quins objectius s'han assolit i quins queden pendents?

Hem assolit objectius d'escoltar la ciutadania i començar a treballar en el dia a dia. Hem fet focus en temes com la higiene, les voravies i fomentar la comunitat. Projectes importants com la plaça del poble i la reforma de l'estadi comunal s'estan tirant endavant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria d’Andorra la Vella
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu