Polèmica tancada. El ministre de Comerç, Claudi Benet, i la presidenta de la FACA, Susanna Venable, van signar ahir el conveni que deixa enrera l’agre debat sobre el decret que obligava als comerços a abaixar les persianes durant vuit tardes de diumenge. L’afer ha estat tot un serial, que va traslladar la discussió a l’àmbit polític.
Amb tota honestedat s’ha de lloar l’objectiu final d’aquest decret, que no és més que aconseguir un mínim de conciliació laboral i familiar entre els empleats del comerç, però de la mateixa manera s’ha de qüestionar la gestió que s’ha fet, amb postures inamovibles des de l’Executiu, els dirigents de l’associació, i des de la mateixa oposició política. Era de preveure que un canvi brusc en la mentalitat comercials no seria gens fàcil, especialment quan Andorra ven el seu atractiu en l’oferta comercial ininterrompuda, amb l’excepció de quatre dies a l’any.
Ara, L’Executiu ja ha anunciat que derogarà el decret d’horaris comercials d’aquest any i que deixarà obrir els establiments tots els diumenges a la tarda que queden fins que acabi l’any, sempre que els empresaris es comprometin a donar tres diumenges festius als treballadors. Així ha estat i, com va dir ahir el ministre de Comerç, cal girar full i deixar enrera la crispació.
Un element que ha estat clau en aquest final pactat ha estat el canvi d’interlocutors, tant des de la presidència de la FACA com en el ministeri, ja que anteriorment les postures estaven massa allunyades com per aconseguir de forma ràpida un apropament i una sortida al conflicte.
També és cert que algunes de les dates fixades en diumenge a la tarda no eren les més apropiades, doncs coincidien amb alguna festivitat a Espanya i França. Després de superar els posicionaments enrocats, les dues parts han cedit des del diàleg per arribar a aquests acord, que concorda plenament amb la filosofia del gabinet socialdemòcrata de dotar de diumenges festius a les plantilles del comerç, i permet als comerciants obrir els locals tots els diumenges.
El final ha estat satisfactori, i no seria bo ara crear un clima de desconfiança sobre el grau de compliment del conveni signat ahir. L’empresariat és conscient de l’exigència que ha assumit, i el Govern ja ha deixat clar que no farà inspeccions a l’engròs i específiques per controlar els establiments.
Es posa fi així a un afer que ha estat massa temps en el centre de l’actualitat. segurament un temps excessiu perquè l’acte d’ahir demostra que era possible un acord, sempre que tothom vulgui cedir.
Per a més informació consulti l’edició en paper.