- ELS CIUTADANS HAN DE TENIR LA MÀXIMA INFORMACIÓ PER FER LA SEVA OPINIÓ
EDITORIAL
El Consell General organitzarà demà una sessió per commemorar el Dia Internacional de la Democràcia. Un dels elements destacats serà la intervenció dels representants dels mitjans de comunicació al Principat per donar a conèixer la seva opinió sobre el desencís que, en matèria política, pateix el ciutadà. Difícil donar lliçons en aquesta matèria tan sensible i en la que de ben segur el món de la comunicació té molt a veure. Sí que és factible opinar en veu alta sobre alguns dels possibles continguts a debatre obertament.
Si féssim un ràpid diagnòstic de les causes del dèficit de ciutadania en el món de la democràcia actual podríem destacar tres importants factors: ideologia neoliberal, model econòmic basat en el consum com a únic fi i absència d’una àgora en la que poder parlar sobre els assumptes que a tots ens afecten.
El resultat pot ser poc optimista, però respon a la realitat actual: triomf de l’economia sobre la política, reincidència en molts temes de corrupció, desafecció ciutadana, pèrdua de credibilitat de la política, oligarquització creixent de la democràcia que implica una cada vegada més clara separació del poble i les elits, crisi de la democràcia com a sobirania col.lectiva i capacitat de govern. Passa a tot arreu, també a casa nostra. No podem defugir del diagnòstic.
Davant la malaltia s’ha de buscar el tractament i les medicines corresponents. El principal punt deuria ser el retorn al protagonisme dels ciutadans. És difícil perquè els cants de sirena inclinen a no fer preguntes i ser superficial, però és necessari encara que només sigui partint d’uns primers ciutadans “virtuosos” amb capacitat i valor suficient per aprendre a pensar per sí mateixos i no seguint els dictats dels altres. Només així donarem el primer pas per a la responsabilització de les accions ciutadanes i exercir amb saviesa l’autonomia que pertoca. El segon pas seria recobrar el protagonisme de la política i alliberar-la de les gargamelles del mercat. A curt termini és insubmissió i a la llarga buscar i trobar el model adequat d’educació perquè, també el joves, entenguin la vida col.lectiva com a transmissió dels principis mínims ètics per a conviure en democràcia.
En aquest camp d’actuació ¿Quin ha de ser el paper dels mitjans de comunicació?. La resposta per part nostra serà demà, però el missatge és fàcil i comprensible: exercir la lliure llibertat d’expressió per tal que els ciutadans tinguin la màxima informació que els permeti formar la seva opinió i obrar en conseqüència. Fàcil fer la recepta i difícil prendre la medicina. Sobretot en aquells que creuen estar sans i estalvis. Però no tenim altre camí.
Per a més informació consulti l’edició en paper.