Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Lambertz s’interessa pel funcionament d’Andorra

  • Aborda amb Bartumeu la situació econòmica i financera i les afinitats ideològiques

EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Lambertz i Bartumeu, ahir al Govern. Foto: SFG

Karl-Heinz Lambertz va ser rebut ahir pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, pel ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucions, Xavier Espot, i per la secretària d’Estat d’Educació, Dolors Carmona. L’objectiu de la visita del ministre-president de la Comunitat Germanòfona de Bèlgica a Andorra, Karl-Heinz Lambertz, és conèixer de manera més aprofundida el funcionament del Principat, des de diferents vessants com ara l’institucional, social (plurilingüisme) i l’educatiu (coexistència de tres sistemes educatius).

La dimensió humana de la comunitat germanòfona d’aproximadament 75.000 persones fa que es puguin compartir inquietuds similars tant en l’àmbit polític, econòmic o social. Val a dir que Lambertz i Bartumeu comparteixen pertinença a la Internacional Socialista.

Les reunions mantingudes ahir van transcorre en un clima de màxima cordialitat. Lambertz va mostrar un gran interès per conèixer millor el país i va agrair la disponibilitat de les autoritats andorranes.

Amb la trobada amb el cap de Govern, es va abordar també la situació econòmica i financera i les relacions de l’Administració central amb les administracions comunals. Lambertz arriba al Principat després de visitar Suïssa i Liechtenstein. Va venir acompanyat de Stephan Förster, director de Relacions exteriors de la Comunitat Germanòfona i de François Dumont, encarregat de negocis Adinterim de l’Ambaixada de Bèlgica.

HISTÒRIA
El reconeixement del ter- ritori de llengua alemanya en tant que regió lingüística i comunitat va ser conseqüència del passatge de Bèlgica d’Estat unitari a Estat federal. Sense aquesta solució aportada a les desavinences entre els flamencs i els valons, que amenaçava constantment la cohesió del país i que ha donat lloc a nombrosos canvis en l’organització de l’Estat, l’autonomia actual de la comunitat germanòfona no hauria probablement mai vist el dia.

Quan va entrar en vigor el 1962 la nova legislació relativa a l’ús de les llengües en l’àmbit administratiu, es va crear la regió de llengua alemanya. El territori de la futura comunitat germanòfona va ser així delimitat. La introducció del principi territorial en la legislació ha constituït un punt d’ancoratge sòlid per a la futura federalització de l’Estat.

La Comunitat Germanòfona de Bèlgica (Deutschsprachige GemeinschaftBelgiens) és una de les tres comunitats lingüístiques de Bèlgica, amb competències als nou municipis de l’est de Valònia, dins la província de Lieja. L’idioma oficial és l’alemany i el seu president és Lambertz. La capital de la regió és Eupen.

Amb una superfície de 854 km quadrats i una població de 74.000 habitants, és la més petita de les tres comunitats de Bèlgica. Històricament van formar part dels ducats de Limburg, de Brabant i de Luxemburg, de les 17 províncies (successivament borgonyesos, espanyoles i austríaques) fins al 1795, de França fins al 1815, de Prússia.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu