Search
Close this search box.
L'opinió de:

El teatre israelià es nega a entretenir colons

  • Una cinquantena de professionals de la interpretació no actuaran en una colònia situada en territori palestí

ANA CÁRDENES

Mig centenar d’actors i professionals del teatre israelià s’han negat a actuar en una colònia jueva en territori palestí, reobrint el debat sobre la legitimitat del boicot intern a la política d’ocupació.

L’anunci, la setmana passada, que les principals companyies de teatre nacionals faran representacions en el nou centre cultural de l’assentament d’Ariel, al nord de Cisjordània, va ser seguit gairebé immediatament per la declaració de diversos actors, en què afirmaven que no actuarien allà per motius ideològics.

“Els colons i els assentaments no són coses que em diverteixin i jo no vull divertir-los a ells”, va declarar Yusef Sweid, membre del cartell d’una obra que es representa al Teatre Nacional Habima de Tel Aviv.

A LES PRIMERES
negatives se n’hi van sumar d’altres i ja són 53 els directors, guionistes i còmics que han signat un text rebutjant treballar a la colònia, la qual cosa ha generat un conflicte a les seves companyies, que havien compromès representacions a la nova sala, i han portat al cap del Govern, Benjamin Netanyahu, a amenaçar amb retirar el finançament als teatres amb actors díscols.

El Centre Cultural d’Ariel, amb capacitat per a 540 persones i que està previst que s’inauguri el proper 8 de novembre, ja ha començat a vendre entrades, i ha anunciat un programa amb vuit representacions de les companyies Habima i HaCameri, de Tel Aviv; el Teatre de Beer Sheva i el Jan de Jerusalem.

El Govern israelià ha intentat tallar l’incipient boicot amb una taxativa declaració per part de la ministra de Cultura i Esport, Limor Livnat, que va acusar els opositors de “dividir la societat israeliana”, va demanar separar política i art i va assegurar que “tot israelià té dret a gaudir de la cultura en qualsevol lloc”. Els signants de la missiva, entre els quals hi ha diversos estrelles com el director, guionista i escriptor Yehoshua Sobol o l’actor Yossi Pollak, no qüestionen el dret dels colons a gaudir del teatre, però defensen el seu dret a oposar-se a la colonització. Altres artistes, com ara Gila Almagor, guanyadora del Premi Israel de teatre, no han confirmat la missiva, però asseguren que, igualment, no actuaran en els assentaments en ter- ritori palestí.

“Sempre m’he oposat a l’ocupació i m’he negat a actuar més enllà de la línia verda divisòria establerta després de l’alto el foc de la guerra del 1948. No aniré a llocs oposats a la meva visió del món”, va declarar al diari Haaretz la veterana actriu, que va afegir que “no demanaria als actors religiosos que treballessin en la jornada del shabat“, dia setmanal sagrat en el judaisme.

Netanyahu ha amenaçat a retirar el finançament als teatres el personal dels quals boicotegi el centre d’Ariel i ha assenyalat que, en ser Israel “objecte d’un atac de deslegitimació per part de diferents elements en l’esfera internacional …, l’últim que necessita és un intent de boicot des de dins”.

EL MINISTRE
de Finances, Yuval Steinitz, va dir que “Ariel és una comunitat d’Israel” com qualsevol altra i va demanar que s’acomiadi als que incompleixin els seus contractes i es neguin a actuar-hi.

El mateix exigeixen els representants dels colons, que asseguren que els rebels “han de ser acomiadats immediatament perquè les seves companyies són finançades amb impostos que també paguen els ciutadans de la Judea i Samària”, va declarar Aliza Herbst, portaveu del Consell de Colons (Yesha). Els intèrprets, segons va afegir, “han de dedicar-se a actuar i mantenir-se lluny de la política, perquè ni tenen formació per a això, ni són personatges polítics, ni tenen dots analítics brillants. Aquest no és el seu camp, sinó el de la interpretació, i a això s’han de limitar, no a fomentar sancions culturals contra una part de la població”.

El consell d’assentaments ha instat el públic israelià a cancel.lar les seves subscripcions als teatres i a boicotejar les obres en què treballin els que es neguen a actuar a Ariel.

En el costat contrari es troba el periodista israelià Gideon Levy,, que assenyalava avui al diari Haaretz que el debat demostrarà si al seu país hi ha “un teatre genuí o simplement un teatre de marionetes. Hi ha una diferència moral entre l’Israel sobirà i legítim i les àrees sota la seva ocupació. És molt actuar aquí, a l’Israel legítim, o allà, al cor d’un assentament il.legal, construït en una terra robada, en una representació disse- nyada per ajudar els colons a passar un temps agradable, mentre estan envoltats de persones a les quals s’ha desposseït de tots els drets”, argumenta.

Periodista. redaccio@andorra.elperiodico.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu