Search
Close this search box.

Internet, joves i xarxes socials

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Si bé és cert que els llocs web de les anomenades xarxes socials poden ampliar el cercle d’amistats, també poden ampliar l’exposició a altres persones amb intencions poc amigables. L’ús de les xarxes socials ha crescut progressivament en els últims anys fins a convertir-se en una referència de comunicació per internet. Paral·lelament, s’ha suscitat un debat social sobre la conveniència d’aquestes xarxes, especialment entre els joves, per les seves possibles conseqüències legals o familiars.

Segons un estudi fet a Espanya, el 98% utilitza internet dins o fora de la llar. El 92% dels joves fa ús de les xarxes socials per conversar amb els seus amics pràcticament cada dia. No obstant això, només dos terços dels pares són conscients que els seus fills participen en aquestes xarxes (gairebé el 40% dels pares ignoren les xarxes socials). La majoria dels joves usuaris de xarxes socials utilitza l’ordinador a la seva pròpia habitació, i només un de cada cinc ho fa en un lloc comú com el saló familiar, i per tant a la vista dels adults.

Amb això no es pretén demonitzar les xarxes socials. El perill està en l’ús que se’n fa i la falta d’una legislació clara, que no és exclusiva d’Andorra.

Per tant, és bon moment per recordar que el març passat el Consell General de Joves va debatre de forma àmplia, i va aprovar per la mínima, una llei sobre el dret d’imatge de les persones. El debat es va centrar en els perills de publicar fotografies personals en xarxes socials i alguns joves van expressar el seu temor al fet que no puguin controlar quin ús es faci en el futur d’aquest contingut. D’altres es van mostrar contraris a limitar l’ús d’imatges quan aquestes es prenen en llocs públics i van assenyalar la contradicció que mentre algunes persones defensen la seva intimitat, en paral·lel pengen cada dia fotografies seves a plataformes com Facebook.

Fa només uns dies el director de l’Agència de Protecció de Dades (APDA), Joan Crespo, alertava del mal ús que fan alguns joves i adolescents de les xarxes socials, i incidia en casos en què se suplanta la identitat d’un altre, i també recordava que les dades que es faciliten o es publiquen queden recollides i no es poden fer desaparèixer. De fet, les dades que es recullen des de la xarxa són utilitzades per a estratègies de màrqueting i demostren que la intimitat no és precisament una característica de la xarxa.

Per això és important que es mantinguin les campanyes per informar els joves, a les escoles i per diversos formats, i també conscienciar els pares que internet és una bona eina si s’utilitza de forma adequada.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Marian Fernández
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu