Per la feina que em pertoca, hem estat preparant un recull sobre les xifres socioeconòmiques del país. Es tracta d’un tipus de publicacions que es fa per presentar institucionalment les dades d’un Estat o d’un organisme supraestatal com la UE.
Contrastant les dades un no deixa de sorprendre’s davant lo petits que som. Recordar com tant sols fem 468 km2, que tota la població cabria al Camp Nou, i que el nostre pressupost no supera el de l’empresa més petita de l’IBEX 35, fa tenir-te molt present de la vulnerabilitat de la nostra economia i del nostre estatus quo.
Així ho feia palès la conferència que va organitzar la CEA en la presentació de la memòria del 2010. El professor Juan Ignacio Sanz va presentar la conferència amb el títol Avui i demà del model econòmic d’Andorra destacant com la principal debilitat que Andorra tenia com a país és el seu elevat grau de dependència amb Espanya. Un país que tot i estar fent forts reajustaments econòmics, manté una previsió d’atur del 19% per a l’any 2012.
Sens dubte, la crítica situació d’Espanya es veu reflectida en la constant caiguda de visitants al nostre país, doncs els espanyols que representen un 58% dels visitants, han davallat una mitja anual del -4% en els darrers sis anys.
Davant aquesta situació, convé tenir una estratègia corporativa de país amb la que, com qualsevol altra empresa, surti a vendre per cercar compradors i negocis. Doncs allò d’esperar darrera al mostrador se’ns ha acabat.
En aquest sentit, tant la CEA, com la Cambra de Comerç, Andorra Turisme i la major part dels bancs estant treballant per sortir de les fronteres i captar nou negoci.
Però pels que vivim aquí és vital que el negoci es gesti al país. Tant els que viuen del turisme com del comerç els és urgent incrementar l’activitat econòmica immediatament, doncs ja no es pot retallar més en les partides de despesa corrent o d’inversió. Des de fa un parell d’anys, molts negocis es mantenen tirant dels estalvis acumulats, entrant en una espiral massa perillosa.
Aviat els establiments podran obrir més hores, els assalariats podran treballar i cobrar més, però a partir d’aquí, els petits empresaris com els treballadors, poca cosa més podran fer. La taxa d’ocupació, és a dir el percentatge de gent que treballa, sobre el total de les persones que poden treballar, és elevadíssim, del 75% quan a la UE és del 64% i a Espanya del 59%.
Per aquest motiu, ja no podem treballar més però sí treballar millor, apostant per la producció basada en el coneixement. A la fi, reptes difícils d’aconseguir sinó s’aconsegueix captar més turisme a l’estranger per finançar el manteniment de la qualitat dels nostres serveis.
alexisestopinan@gmail.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.