Search
Close this search box.
L'opinió de:

Entre la desesperació i la pressió

  • A la Xina cada vegada són més els que no es casen a edats primerenques

MARICEL SEEGEL // Periodista

En la Xina tradicional ser solter amb 20 o 25 anys era gairebé una raresa, però en la canviant societat del país asiàtic cada vegada són més els que no es casen a edats primerenques, un grup social que els xinesos sobrenomenen com sheng (els sobrants) i que està sotmès a fortes pressions psicològiques. Solitud, infelicitat i ansietat són alguns dels problemes que afligeixen a aquests sobrants, els qui, a més, per aconseguir parella es veuen obligats a prendre mesures poc usuals com les d’assistir a cites ràpides, suportar que siguin els seus propis pares els que els busquin parella o fingir que tenen nuvi davant els seus progenitors.

Són casos com el Tang Yongxue, una jove de Chengdu (sud-oest de la Xina) que aquest mes va sortir al carrer enarborant un cartell en el qual oferia 10.000 yuanes (1.500 dòlars) a qui acceptés ser presentat als seus pares com el seu nuvi.

Tang demanava que l’aspirant tingués de 26 a 30 anys, 1,75 metres d’alçada com a mínim i que fos intuïtiu per resoldre els imprevists que poguessin presentar-se amb la seva família.

UNA ALTRA JOVE jove de 27 anys va posar un anunci a internet demanant també un fals nuvi i assenyalant que no era necessari acompanyar-la a la casa familiar, sinó «només cridar un parell de vegades per telèfon mentre estic amb ells», oferint 600 yuanes (88 dòlars) per dues trucades diàries durant deu dies.

La desesperació dels joves és tanta que fins i tot s’ha arribat a proporcionar la venda d’articles amb nuvi inclòs, cas d’una subhasta online d’un iPad el Nadal per 6.000 yuanes (904 dòlars) que adjuntava un amant, amb la finalitat d’ajudar a la gent que passava sola aquestes festivitats.

Els joves a més han de bregar amb les cites que molts dels seus pares arreglen per trobar-los parella.

Les famoses trobades amoroses es planegen en grans fires on els pares intercanvien informació sobre els seus fills solters, una de les quals la setmana passada va reunir al voltant de 50.000 al Parc Internacional d’Escultura de Pequín.

Per a joves com Anmihua, un noi de 21 anys, aquestes mesures són conseqüència de la pressió familiar i uns pares que «mantenen una mentalitat idèntica a la de fa 2.000 anys, quan s’exigia que els fills tinguessin parella i es casessin el més ràpid possible per assegurar la continuïtat de la seva generació i la unitat familiar».

I A AIXÒ S’UNEIX amb un moment en la societat xinesa en el qual és especialment complicat trobar parella, a causa de les pressions laborals i econòmiques o la desproporció entre gèneres, conseqüència indirecta de la política del fill únic.

Una enquesta realitzada la setmana passada per l’Associació Xinesa de Metges va informar que, de més de 160.000 joves les edats dels quals oscil·laven entre els 27 i 35 anys, la meitat treballa de 8 a 10 hores, mentre que un 20 per cent va declarar que sol treballar entre 10 i 12 hores per dia, la qual cosa no deixa temps per buscar l’amor.

Però, a més, els sobrants homes no aconsegueixen parella perquè els baixos salaris no els permeten complir amb els requisits de les dones xineses les qui, segons un estudi de l’Associació de Matrimonis i d’Investigació Familiar, consideren només a qui tingui una casa, salari estable i estalvis.

També afecta l’esmentat desequilibri de gèneres a Xina, on el 2005 van néixer 119 homes per cada 100 dones, en un país on moltes famílies, especialment en el camp, prefereixen tenir un noi a una noia, recorrent a vegades a avortaments selectius o abandons de filles.

Com a conseqüència de la creixent solteria, l’enquesta abans esmentada assenyala que molts ciutadans pateixen d’infelicitat, solitud, ansietat, pressió familiar i repressió sexual.

EN EL SONDEIG solament el 25 per cent va admetre ser feliç, mentre que el 75 per cent restant va revelar patir algun d’aquests símptomes.

A més, aquells que s’aconsegueixen casar però sobrepassant l’edat ideal per a la fecundació (entre els 25 i 30 anys) han d’enfrontar-se a diversos problemes de salut.

Les dones, per exemple, poden sofrir malalties ginecològiques com a trastorns hormonals mentre que els homes poden presentar hiperplàsia de pròstata, obesitat i pressió arterial alta.

El fenomen dels sobrants és per a l’avui segona economia de mercat, un dels principals problemes que afecta a la seva societat la taxa de la qual de joves membres desesperats i pressionats va en augment.

 

redaccio@elperiodicdandorra.ad

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu