La formació és essencial. Ho ha estat sempre i encara més en temps de crisi com l’actual. Hi ha qui relativitza la importància d’acumular coneixements i de disposar de la formació adequada per accedir al mercat laboral o millorar la situació professional. Però no és així, en tots els àmbits, i fins i tots les professions més especialitzades necessiten d’una formació continuada per evitar l’estancament.
Per això s’ha de donar suport a totes les iniciatives destinades a la formació, siguin impulsades pel sector públic o pel privat. Les dades ho il·lustren prou bé i són indiscutibles. Ho deia el director del CRES, Joan Micó, dimarts passat, quan interpretava l’estudi sobre l’itinerari educatiu i la inserció laboral dels joves a Andorra, en el qual s’aborda la situació dels alumnes de la promoció 2003- 2004 matriculats el darrer curs de secundària. La primera xifra que mostra el panorama dels estudiants és que el 58% dels 375 enquestats treballa, per tant, segons va confirmar el director del Centre de Recerca Sociològica, tenir estudis ajuda molt a entrar al mercat laboral. Un altre aspecte que va destacar és l’adequació de la feina amb els estudis que han realitzat. El 44% dels que treballa considera que la seva tasca està molt o bastant relacionada amb la seva formació, una xifra que creix a mesura que el nivell d’estudis és més elevat. A un major grau d’estudis hi ha una sortida laboral més apropiada.
Però no es tracta només de la preparació dels joves per encarar el seu futur, sinó també dels adults que treballen o que es troben en una situació de desocupació laboral. També dimarts el ministre Cinca presentava el projecte de pressupost per a l’any que ve, que contempla una partida notable de les ajudes d’inserció sociolaboral, que augmenten en 1,5 milions d’euros fins els 4,7 milions, fruit del manteniment del programa de treball a l’administració i nous plans de formació i ocupació dels aturats. El ministre va assegurar que el Govern és sensible a la situació que viuen les famílies, que són els gran damnificats de la crisi, sobretot les que algun dels seus membres ha perdut la feina. Per això s’intenta donar-hi resposta i s’aparca la tisora tristament tant de moda en l’actualitat. Els mateixos empresaris són els primers en recolzar el plans de formació, conscients de que és d’una de les formes de disposar de mà d’obra que s’adapti a les seves demandes. Malauradament no hi ha feina, però els més preparats tindran més opcions, a banda d’ajudar a enfortir i enriquir el mercat laboral del país. La crisi no s’esfumarà demà, com apunten tots els indicadors, però s’ha d’insistir en la via que suposa la formació.
Per a més informació consulti l’edició en paper.