Avui es presenta el passaport de museus, una iniciativa que tindrem temps de valorar, però que d’entrada veiem com a positiva en la mesura que contribuirà a donar a conèixer uns equipaments que contenen part del nostre patrimoni o, com a mínim, ajuden a comprendre’l i posar-lo en valor. En altres ocasions hem lamentat que part dels nostres monuments estiguin tancats i que no s’ofereixin prou activitats per potenciar el patrimoni cultural del país, que no deixa de ser un atractiu turístic més –més enllà del valor que té per a les persones que vivim aquí.
Parlant de patrimoni cultural: el Comitè del patrimoni mundial de la Unesco ha donat el vistiplau al Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror, una notícia de la qual ens fèiem ressò la setmana passada. No obstant això, les conclusions de l’organisme internacional recullen un seguit de recomanacions en tres àmbits: més detall pel que fa als objectius de gestió en relació amb els valors excepcionals de la vall –i que van permetre la seva inscripció a la llista del patrimoni mundial l’any 2000–; clarificació de la qüestió dels accessos a la vall, que en l’actualitat queda recollida de manera «excessivament ambigua»; i reforçament de les activitats agrícoles tradicionals, que són les que han configurat el paisatge cultural que fa que la vall sigui «excepcional».
Això vol dir, simplement, que ningú no es pot relaxar –començant per la comissió de gestió de la vall–, que mantenir la inscripció a la llista del patrimoni mundial no només implica la feina del dia a dia, sinó una avaluació externa de totes les accions que s’emprenguin a partir d’ara en un indret que porta el segell de la Unesco.
La inscripció a la llista del patrimoni mundial és un reconeixement dels valors d’un indret excepcional com és la vall del Madriu, però és sobretot, per part nostra, un compromís de gestió en favor de la preservació i potenciació d’aquests valors.
El que hem d’aconseguir ara és que aquest compromís no només sigui de les institucions, del Govern i dels comuns. Per aquest motiu –i reprenent el fil inicial– és important donar a conèixer la vall del Madriu com una peça importantíssima del nostre patrimoni cultural, i també natural. Només coneixent el patrimoni el podem valorar en la seva justa mesura. Només valorant-lo, podem assumir la seva preservació, entenent, és clar, que preservar no significa tancar res dins d’una vitrina, sinó gestionar responsablement el llegat que la història ens ha confiat.
Per a més informació consulti l’edició en paper.