La sentència és clara i contundent. El Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg condemna a Andorra pel ‘cas Saur-Vallnet’. No importa la quantia econòmica, sinó el valor de la sentencia que deixa clar que el judici va estar contaminat, que no va ser just ni imparcial, i que la presència del magistrat ponent Lluís Saura li treu tot el valor. En definitiva, que la multa d’1,8 milions d’euros a la UTE prové d’un judici que no ha estat just.
El Tribunal d’Estrasburg ha admès el recurs pel que fa a la queixa de falta d’imparcialitat de la divisió del Tribunal Superior de Justícia d’Andorra presentada per Saur Vallnet en l’afer de la depuradora d’Anyós. Així ho ha va fer públic ahir en una sentència on s’estableix que l’Estat haurà d’abonar a la UTE en el termini de tres mesos a comptar des que la sentència sigui ferma, la quantitat de 20.000 euros, 12.000 en concepte de dany moral, i 8.000 en concepte de costes i despeses.
La Unió Temporal d’Empreses (UTE) francoandorrana va presentar una demanda contra Andorra després que es conegués que un dels magistrats del Tribunal Superior de Justícia que el va condemnar era també advocat d’un despatx català que assessorava el Govern del Principat.
Els jutges d’Estrasburg van considerar que el demandant pot tenir «un dubte raonable sobre la imparcialitat objectiva» del magistrat en qüestió.
Tot i que aquest magistrat va ser retirat del Tribunal, Estrasburg va considerar que no es va reparar el dany causat per la parcialitat, que viola el Conveni Europeu de drets humans.
Per això, recorda que els Estats han d’executar correctament les sentències del Tribunal i pagar les indemnitzacions imposades, però també aplicar «les mesures generals i / o individuals per posar fi a la violació i esborrar tots els efectes de la mateixa».
Ara toca negociar, perquè des d’un punt de vista objectiu i de justícia, sinó hi ha hagut equitat en el judici difícilment es pot defensar una multa milionària que és la culminació d’un judici parcial, segons argumenta Estrasburg, i que posa en perill la bona marxa de les empreses afectades
Ara la pilota està en la teulada del Govern, que és qui haurà de negociar amb la UTE la millor sortida al conflicte. i també s’està a l’espera que es pronunciï el Tribunal Constitucional.
Però la sentència d’Estrasbug és clara, diàfana i no deixa lloc a dubtes, per la qual cosa s’hauria d’entendre que la nul·litat d’aquest judici hauria de ser la resolució més favorable, atesos els prejudicis que pot causar.
Per a més informació consulti l’edició en paper.