És una bona notícia, saber que els dos grups parlamentaris estan treballant en l’elaboració de la futura llei de partits que,entre altres qüestions, regularà el seu finançament. Tal com recollia l’informe que el GRECO va fer públic el mes de juny passat, la transparència del finançament polític és imprescindible per «evitar el risc» d’una influència indeguda per raons financeres sobre les decisions governamentals.
L’informe del GRECO recull un total de deu recomanacions en matèria de finançament polític, en primer lloc per evitar la corrupció vinculada al finançament dels partits polítics i les campanyes electorals, però també per regular les relacions entre el finançament dels grups parlamentaris d’una banda, i el finançament dels partits polítics i les campanyes electorals de l’altra. I és que, tot i que l’objectiu de l’assignació dels grups parlamentaris és que aquests puguin contractar assessorament extern per al correcte desenvolupament de la seva tasca –i llogar espais quan la nova seu del Consell General no existia–, el GRECO constata que aquests diners acaben revertint en els partits polítics. En realitat, aquesta és una pràctica habitual en els països de l’entorn: la diferència és que a Andorra li cal una regulació que tingui en compte aquest aspecte.
Entre les recomanacions, com ja s’ha dit, hi ha la necessitat d’establir l’obligatorietat per part dels partits i candidats a les eleccions de publicar les donacions individuals a partir d’una quantitat mínima –establerta per llei–, així com la identitat dels donants. A més, el GRECO demana que les regulacions futures sobre el finançament dels partits polítics assegurin la publicació regular i puntual dels comptes dels partits polítics, acompanyada de la identitat dels donants més importants –una eina important de transparència, que facilita el control per part de la ciutadania… I també per part d’un «mecanisme establert per supervisar el finançament de les campanyes electorals i, en un futur, dels partits polítics», segons una altra de les recomanacions. Aquest mecanisme, és clar, «ha de ser tan independent com sigui possible dels partits polítics i ha de tenir prou autoritat i recursos per assegurar una supervisió correcta i substancial».
En fi, que sense arribar a enumerar totes les recomanacions recollides en l’informe, ja ens podem fer una idea de l’abast de les mesures que s’han de prendre per complir amb el GRECO. I tan bona notícia és que demòcrates i socialdemòcrates hi estiguin treballant, com que el contingut de la futura llei sigui, efectivament, fruit del consens. Al cap i a la fi, el compromís amb la transparència i en contra de l’eventual corrupció és, o hauria de ser, cosa de tots.
Per a més informació consulti l’edició en paper.