Actualment els països en els quals el matrimoni homosexual és legal en tot el seu territori són: Països Baixos (des del 2001), Bèlgica (des del 2003), Espanya (des de 2005), Canadà (des de 2005), Sud-àfrica (des del 2006), Noruega (des del 2009), Suècia (des del 2009), Portugal (des del 2010), Islàndia (des del 2010), i Argentina (des del 2010)
A Espanya, a més de la legalització dels matrimonis entre persones del mateix sexe a tot l’Estat, hi ha lleis de parelles de fet a Andalusia, Navarra, el País Basc, Aragó, Catalunya, Cantàbria, Extremadura i el País Valencià. A més el matrimoni és legal en sis jurisdiccions dels Estats Units:
A més del matrimoni, hi ha altres figures que contemplen la convivència de persones del mateix sexe, com les unions civils, que atorguen als contraents molts dels drets i obligacions que suposa el matrimoni entre persones heterosexuals, encara que no els equiparin totalment.
El matrimoni gai és un objectiu que, ara per ara, sembla més assolible que mai als Estats Units. Des que el 2004 es legalitzessin les unions entre persones del mateix sexe a Massachusetts, un total de sis Estats i el Districte de Colúmbia, capital federal, han seguit el mateix camí, bé a través de decisions judicials, bé per tràmits legislatius. Tot i les fortes resistències, l’onada s’estén amb vista a aconseguir el reconeixement d’aquests matrimonis a escala federal, que permetria a les parelles homosexuals casar-se en els estats que ho permeten i residir com a matrimoni en qualsevol lloc dels EUA.
Aquest preàmbul ve a compte perquè el tema ha passat quasi desapercebut i han hagut de ser els joves, a través del Consell General dels Joves, que en un toc d’atenció facin veure als consellers que, si bé el tema econòmic és prioritari, es pot avançar en altres àmbits de la societat, alguns dels quans a Andorra s’han intentar amagar.
El 10è Consell General dels Joves va aprovar cinc de les sis proposicions presentades, entre les quals destaca el text per legalitzar el matrimoni homosexual. Aquest va rebre el suport més ampli dels joves consellers, doncs 24 hi van votar favorablement, només un ho va fer en contra, i tres es van abstindre. Els alumnes escollits per representar els diferents centres educatius van mostrar certa unanimitat entorn la necessitat de legalitzar el matrimoni homosexual. Encara que les parelles homosexuals es poguessin acollir per llei qualificada d’unions estables, els joves valoren que és discriminatori no permetre’ls el matrimoni.
Queda clar que els jove impulsen Andorra en el camí d’una normalització del qual alguns no volen ni parlar-ni.
Per a més informació consulti l’edició en paper.