Una Justícia que és lenta no és Justícia. Una màxima que hem sentit repetides vegades en boca dels successius presidents del Consell Superior de la Justícia –l’última vegada, en boca d’Enric Casadevall– en clara referència al col·lapse que viu la Batllia i la gran quantitat de sentències administratives que no es poden executar per falta d’efectius. Els últims anys s’ha parlat de la figura de l’uixer de justícia –l’huissier de justice que existeix a França–, però el president del CSJ vol explorar altres fórmules que apliquen els països veïns. En aquest sentit, Casadevall va parlar ahir d’estudiar la possibilitat que el Govern, els comuns i la mateixa Policia puguin executar sentències administratives menors, d’imports fins als 200 euros.
Hi ha una sèrie de mals endèmics a la Justícia andorrana. Però el president del Consell Superior de la Justícia no sembla disposat a resignar-s’hi i, mentre no es crea per llei la figura de l’executor privat de sentències, Casadevall busca alternatives –no necessàriament incompatibles entre elles.
Però les mancances no es troben únicament en el terreny de l’execució de les sentències administratives. El mateix president del CSJ anunciava al novembre, aprofitant el discurs que va pronunciar en prendre possessió del càrrec, que té la intenció d’avançar un any la informatització de la Justícia, de manera que aquesta sigui una realitat l’any 2014.
D’altra banda, hi ha les reivindicacions del Col·legi d’Advocats i, més concretament, la demanda que les vistes orals puguin ser gravades amb vídeo. Segons va explicar el nou degà del Col·legi d’Advocats, Francesc Badia, en declaracions a EL PERIÒDIC, el Consell Superior de la Justícia ha rebut ja el pressupost que el col·lectiu de lletrats es va encarregar d’elaborar i que xifra en 4.000 euros per sala el cost aproximat d’instal·lar un circuit tancat de televisió i un programa informàtic específic per a la Batllia. Els advocats esperen ara que el CSJ els respongui quan i com poder fer efectiva la instal·lació d’aquestes càmeres, tenint en compte que, tal i com assenyalen, es tracta d’una garantia processal.
I de fons un tema gairebé tabú en un context com l’actual, de retallades. El mateix Casadevall ho ha dit: la Justícia, a la seu actual, es troba en males condicions. «L’edifici no té cap tipus de seguretat, no disposa d’arxiu… Les condicions són dolentes tant a l’estiu com a l’hivern», va dir el president del CSJ a finals de novembre. Potser la Justícia és cega, però segur que no és –i no ha de ser– insensible davant d’aquestes mancances.
Els recursos són els que són, i són escassos, però un cop detectat el que falla, és hora de posar fil a l’agulla i començar a aplicar solucions.
Per a més informació consulti l’edició en paper.