- L’oposició prioritza la recerca la polèmica i fer acusacions en detriment de la millora del marc normatiu
XAVIER MONTANÉ
- Foto: noe
El passat 20 de juny, El Periòdic d’Andorra publicava un article d’opinió de la consellera general Rosa Gili. El títol era força eloqüent: «Quan s’insta a l’incompliment de la llei». En el seu contingut, la consellera acusava el Síndic d’actuar de manera «preocupant» pel fet d’haver tramès al Tribunal de Comptes la comptabilitat d’una candidatura electoral. Uns comptes presentats fora de termini, tot s’ha de dir, però que en qualsevol cas s’havien de fiscalitzar. Aquesta polèmica va cristal·litzar en el debat que varem tenir en seu parlamentària el 13 de juny passat. En aquella sessió varem discutir el pagament de la subvenció electoral a Moviment Massanenc, participant als darrers comicis comunals de desembre de 2011. Però la nostra sorpresa davant l’article de la senyora Gili no és per la legítima discrepància al posicionament del nostre grup. La nostra perplexitat rau en el fet que la parlamentària del PS s’erigeixi en defensora escrupolosa de la llei, quan al final de la seva intervenció al Consell General no va dubtar a instar el Govern a no pagar la subvenció electoral, tal com es va acordar en sessió parlamentària. És a dir, a saltar-se la legalitat. I això sí que és greu. Dit això, em centraré en explicar el posicionament del nostre grup, sent conscient de la polèmica que va aixecar la qüestió. Reprenent el fil argumental de l’article de la senyora Gili, es qüestionaven dues coses. La primera, que els comptes presentats fora de termini de Moviment Massanenc fossin fiscalitzats pel Tribunal de Comptes. I la segona, que aquesta candidatura tingués dret a subvenció.
Anem al primer punt. L’article de la consellera recollia que el Síndic, amb el suport dels consellers demòcrates, instava «el Tribunal de Comptes a actuar fora de terminis i per tant fora de la legalitat. On hem arribat?», s’exclamava. Això mateix ens preguntem nosaltres quan veiem els socialdemòcrates oposar-se a la fiscalització dels comptes per part del Tribunal de Comptes. Efectivament, aquest òrgan ha de garantir el compliment dels principis que estableix la llei de finançament electoral. Uns principis que abasten totes les candidatures i no solament a aquelles que dipositin la seva comptabilitat dins dels terminis legals. S’ha de preservar la transparència de totes les candidatures, així com les condicions de finançament.
Presentar els comptes fora de termini no és una excusa perquè una candidatura s’escapi dels controls que preveu la llei. Així doncs, la Sindicatura va fer el que havia de fer quan va trametre els comptes al Tribunal de Comptes. Perquè l’òrgan fiscalitzador pugui verificar que Moviment Massanenc havia finançat la campanya electoral d’acord amb la llei.
Contràriament al que denuncia l’oposició, el Síndic General va fer complir la llei. El segon punt de debat sorgeix del fet que la candidatura de Moviment Massanenc es pogués beneficiar de la subvenció electoral. La lectura de l’oposició era simple: els comptes presentats fora de termini es queden sense subvenció. ¿Però què deia l’informe del Tribunal de Comptes? Doncs que la fiscalització dels comptes de la candidatura massanenca no recollia cap anomalia. A més, en les seves conclusions, el Tribunal declarava que no havia constatat «cap causa que comporti la no adjudicació o la reducció de la subvenció electoral que correspongui a la candidatura».
Certament, la llei qualificada del finançament electoral no contempla cap règim sancionador, ni precisa cap sanció en el cas que es presentin amb retard els comptes d’una candidatura. Per tant, el fet de votar a favor de la subvenció electoral a la candidatura, no neix d’un caprici, o d’una decisió interessada del grup demòcrata. Neix del propi Tribunal de Comptes que, a través del seu informe, no posa objecció al pagament de la subvenció. Simplement, perquè no hi havia cap base legal per oposar-s’hi.
Per tant, el grup demòcrata va validar l’informe del Tribunal de Comptes i les seves recomanacions. Un vot favorable que va donar curs a la demanda, prop de Govern, per fer efectiva la subvenció electoral. En canvi, compartim amb l’oposició el fet que s’ha generat un precedent i hem d’evitar que es repeteixi. Hem de determinar com actuar en cas d’una presentació de comptes fora de termini. És per això que el grup demòcrata presentarà als dos altres grups parlamentaris una modificació de la llei qualificada de finançament electoral, amb la voluntat d’arribar a un consens.
Malauradament, durant el debat en seu parlamentària ja els hi varem proposar de treballar plegats per regular aquest cas, però la nostra proposta no va ser recollida. Suposo que l’oposició prioritza la recerca de la polèmica, i fer acusacions fora de lloc, en detriment de la millora del nostre marc normatiu.
Per a més informació consulti l’edició en paper.