Search
Close this search box.
L'opinió de:

El xandall com a uniforme

LUÍS DEL VAL
Periodista

Fa molts, molts anys, un Príncep de Gal·les es va remetre les camals dels pantalons en els mitjons per tenir més llibertat de moviments al camp de golf, i poder agitar el pal i donar-li a la piloteta amb més comoditat. Aquí va néixer el pantalons de golf o bombatxo. Fa tres decennis, a les urbanitzacions que van créixer al voltant de les grans ciutats, els joves executius, farts d’anar amb vestit i corbata de dilluns a divendres, van imposar la caçadora i la camisa amb el primer botó descordat per els caps de setmana. Aquest uniforme va ser ràpidament imitat per la classe política emergent, i, si veies Felipe González amb la caçadora d’ant, ja sabies que era dissabte o diumenge.

Fa quatre o cinc lustres, els petits delinqüents de Brooklyn i Harlem, després de sortir de la presó, on estava prohibit l’ús del cinturó, van decidir seguir sense usar-lo, i els baixos dels pantalons texans se’ls desfilaven, però la seva visió imposava respecte i admiració: ja havien estat a la presó, ja estaven adobats. I d’aquí ve aquesta moda.

L’últim és el xandall. Contemplo a Maduro, l’autoproclamat president interí de Veneçuela, vestit amb un xandall. Fidel Castro apareix ja sempre amb xandall. I el mort Hugo Chávez també anava amb xandall a la televisió. M’imagino que estem davant del naixement d’una tendència, i, partir d’algun moment, en els funerals, en les preses de possessió, en les compareixences parlamentàries i altres cerimònies, caldrà anar en xandall. Intento imaginar-me Rajoy o Rubalcaba, en xandall, i comprovo amb tristesa que la meva imaginació és molt poc potent.

L’activitat política cada dia és més dura i aspra. Cal explicar fins i tot a qui no et vota el que guanyes, que estigui al corrent del model d’automòbil que fas servir i del que val el pis on vius. Però això del xandall em sembla insuperable. Estic convençut que si per ser d’esquerres cal anar en xandall a tot arreu es van a frustrar moltes vocacions polítiques. Al pitjor és una maniobra de l’imperialisme capitalista per debilitar la socialdemocràcia.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu