A la Batllia ja no queda cap batlle que s’incorporés abans del 94. Tots han marxat. El sistema judicial arrossega moltes mancanes, no sols de manca de recursos, sinó de falta d’una carrera judicial per fer-hi noves incorporacions. La Batllia s’ha convertit en un trampolí per fer el salt al sector privat, molt més atractiu i millor remunerat i això es un problema per al mateix sistema i sobretot per als ciutadans.
Com dèiem la setmana passada, la notícia de la dimissió del batlle París del seu càrrec a la judicatura i la següent, més recent, de la batlle Canturri, així com la marxa de la batlle Cascales d’assessora del ministre de Justícia, torna a posar en evidència la inestabilitat i la precarietat –ara ja crònica– del sistema judicial. Està deliberadament en crisi. La manca de mitjans tècnics, i a voltes humans allà on cal, la falta d’una regulació de la carrera judicial i minsa possibilitat d’accés al Tribunal Superior per part del jutges de primera instància, els escassos medis del que disposa el Consell Superior de la Justícia, tot plegat ha estat i segueix minant l’estabilitat del sistema, però també i sobretot frustra i esgota l’humor, les il·lusions i els esforços dels recursos humans invertits que són almenys els que fan sobreviure la institució.
Xavier Espot va anunciar ahir que ja s’ha enllestit l’avantprojecte de la carrera judicial que es trametrà avui al Consell Superior de la Justícia i al Col·legi d’Advocats perquè hi facin les seves aportacions. El ministre va avançar que aquest text proposa una formació necessària d’un any per accedir a ser batlle, tot i que podrà ser més curta si el CSJ ho requereix per urgència.
El president del CSJ, Enric Casadevall, va opinar que aquest any de formació exigida és una bona opció i que la carrera judicial permetrà donar més projecció als batlles. Però el risc de que marxin durant aquesta any de formació continua existint.
Per a més informació consulti l’edició en paper.