- Per equiparar la cultura amb l’educació i la sanitat, l’accés als quals ningú dubta que ha de ser universal
ANTONI POL
Arquitecte
El lliure accés als museus públics, és a dir sense cost o a un preu simbòlic m’ha semblat sempre evident, però avui és més necessari que mai, almenys pel que fa als museus públics andorrans. I m’agradaria donar-ne diverses i variades raons. Entre altres: Perquè són cultura. Per tal d’equiparar la cultura amb l’educació i la sanitat, béns, l’accés als quals ningú dubta que ha de ser gratuït i universal.
Perquè l’accés lliure a la cultura per tant, és un dret. Perquè ens caracteritzen i per tant ens diferencien. Perquè exposen patrimoni públic. Perquè el seu cost és inevitable i indispensable. Perquè l’amortització del seu cost es retorna amb el nombre de visitants. Perquè donant a conèixer la societat andorrana, són integradors socialment.
Perquè contenen part de l’adn de la societat andorrana. Perquè mostren part de la història andorrana. Perquè manifesten la construcció de la identitat andorrana. Perquè són l’expressió intangible de la nacionalitat andorrana.
Perquè són el reflex del profund i llarg viatge andorrà a través dels temps. Perquè la seva missió no és econòmica i per tant no han de ser rentables, ni autofinançar-se. Perquè són receptacles de la memòria d’Andorra. Perquè necessitem que els museus andorrans siguin més visitats. Perquè estem en temps de crisi econòmica. Perquè donen referències sobre la manera de ser dels andorrans. Perquè són petits i modestos i per tant menys atractius que els grans i singulars.
Perquè constitueixen un atractiu turístic complementari. Perquè mostren la voluntat de ser d’Andorra, diferent dels veïns. Perquè ens projecten cap al futur, en donar-nos a conèixer el passat. Perquè són memòria històrica i aquesta és necessària per a progressar. Perquè anar als museus és necessari, per a tota la població resident, i per tant s’ha de facilitar-ne l’accés.
Perquè la seva missió és preservar la memòria històrica, és a dir la personalitat d’un territori i la seva gent. Perquè haurien de ser autèntics centres culturals actius i no mers dipòsits o magatzems. Perquè els museus són instruments de reproducció simbòlica de la societat. Perquè el museu és un mecanisme de producció dels patrimonis col·lectius. Perquè és un mirall d’identitat i que reconeix el nosaltres dels altres.
Perquè el museu és una institució permanent, sense afany de lucre, al servei de la societat i el seu desenvolupament, que fa recerca entre els testimonis materials de l’home i el seu entorn, els obté, els conserva, els comunica i els exposa amb finalitats d’estudi, d’educació i de contemplació. Perquè els museus a més de col·leccionar (adquirint i conservant) i fer recerca (documentant i investigant, han de difondre donant a conèixer les col·leccions i els coneixements que els són associats).
Perquè els museus són concrecions històriques de les formes de coneixement que pertanyen a la seva societat. Perquè els museus i allò que exposen han de ser considerats, en el seu dinamisme inevitable i obligat, fenòmens socials històricament i culturalment determinats. Perquè els museus haurien d’estar lligats legalment i administrativament al sistema educatiu de l’Estat andorrà. Perquè els museus contenen l’art del país i participen en el culte on la nació és alhora l’objecte i el subjecte. Perquè els museus contenen els béns que representen el patrimoni comú.
Perquè són públics i nacionals. Perquè defineixen o identifiquen la identitat nacional. Perquè presenten les identitats estructurals de les coses. Perquè els museus expressen la identitat de l’individu com a membre d’una comunitat. Perquè els museus s’estenen al territori ocupat per la col·lectivitat al servei de la qual es troba. Perquè el museu és una institució al servei de la societat. Perquè participa en la formació de la consciència de les comunitats a les quals serveix. Perquè els museus enfoquen els problemes de la humanitat de forma global. Perquè confronten la societat a ella mateixa i fan comunicar el seu passat amb el seu present. Perquè tenen una funció comunitària més enllà de la seva funció material. Perquè un museu no té límits, llevat dels propis de l’home, i està en funció d’ell. Perquè ha de centrar-se en l’home davant de l’objecte. Perquè han de conceptuar el patrimoni com a memòria col·lectiva.
Perquè han de tenir una tendència o finalitat ecològica. Perquè han d’interpretar la dinàmica dels processos socials. Perquè han de participar de la comunitat en la gestió i la recerca. Perquè han de centrar-se en el criteri del territori. Perquè han de ser elements de recerca i difusió. Perquè el museu ha esclatat i la comunitat sencera constitueix avui un museu viu. Perquè són un front d’operativitat social.
Perquè són un front d’operativitat simbòlica. Perquè serveixen perquè la comunitat es reconegui i alhora es doni a conèixer. Perquè han de donar llum sobre els problemes que la societat actual es planteja. Perquè són motors de societat i de civilització. Perquè són autèntics espectacles que val la pena veure i viure sovint. Perquè els andorrans, els residents i els turistes ens ho mereixem.
Perquè Andorra els necessita.
Per a més informació consulti l’edició en paper.