ANDORRA LA VELLA
- La directora d’Unicef Andorra, Marta Alberch, en la delegació que l’ONG té al carrer Prat de la Creu a la parròquia d’Andorra la Vella Foto: TONY LARA
DIRECTORA D’UNICEF ANDORRA
El febrer passat, Unicef Andorra va posar en marxa una campanya a favor de la supervivència infantil al món. ‘Ara no podem parlar’ pretén aportar el seu granet de sorra per tal que cada vegada siguin menys els infants que morin al món a causa de malalties que poden ser evitables
-Unicef Andorra duu a terme aquesta nova campanya solidària. Quin són els seus trets principals?
-La nostra campanya #araNOpodemparar té per objectiu sensibilitzar i treballar per a la supervivència infatil. En els darrers 22 anys, la mortalitat infantil s’ha reduït quasi a la meitat , un 47%, però encara avui moren 18.000 nens per causes que es poden evitar. I quan diem causes que es poden evitar, ens referim a que només tenint accés a les vacunes, a l’aigua potable o als tractaments contra la desnutrició es salvarien milions de vides i són mesures molt senzilles. El nom de la campanya #araNOpodemparar precisament va lligat a que l’accés a aquestes mesures tant senzilles ha demostrat tenir resultats i ara no podem parar de salvar vides.
-Són moltes entitats, institucions o particulars que han volgut col·laborar-hi, no?
-Aquesta iniciativa ha arribat a molta gent gràcies al ressò que s’hi està donant des dels mitjans de comunicació i gràcies també a empreses que s’hi ha adherit de diverses maneres. Tanmateix més de 150 persones, entitats o empreses han participat donant el seu nom per a la campanya a canvi d’un donatiu : en breu els seus noms apareixeran per tot Andorra
-Fins al moment, quan es porta recaptat?
-Es porten recaptats més de 6.000 euros: això vol dir que milers d’infants podran rebre vacunes, milers tindran accés a l’aigua potable i també uns milers podran rebre un tractament per a la desnutrició. Hem de recordar que amb 1 euro es pot vacunar dos nens del xarampió, amb 1 sol euros es facilita l’accés a l’aigua potable durant dues setmanes i que amb 1 euros es dóna un dia de tractament contra la desnutrició.
-Quines han estat les accions que s’estan realitzant?
-Les accions han estat i són diverses. Des de l’enviament d’un SMS amb la paraula Unicef al 606 a l’acció abans comentada de Dóna el teu nom per a la campanya. Les empreses i entitats que s’hi ha afegit ho han fet de moltes maneres: des de comunicar i animar als seus clients i empleats a enviar un SMS o a fer donatius, a organitzar accions a favor de la campanya, a fer una caminada solidària, …
-Un cop més es demostra que Andorra és un país solidari i que té molt a dir en el terreny de la col·laboració amb els països del tercer món,…
-La societat andorrana sempre respon a les crides que fem per millorar la situació dels infants arreu del món. Tot i que la situació econòmica de moltes persones o empreses, no es tan bona com fa uns anys, no han deixat mai de col·laborar amb més o menys mesura a les nostres campanyes. També és veritat que ens hem adaptat als nous temps i facilitem que es pugui participar de moltes maneres i segons les possibilitats de cadascún. Per exemple, enviar un SMS al 606 representa un donatiu de 0,90 €, per qui l’envia és un import assumible i per nosaltres, quan en rebem centenars o milers, es converteix en un donatiu important.
-Molta gent es pregunta com pot succeir que en ple segle 21 hi hagin nens i nens al món que puguin morir de desnutrició?
-Les desigualtats existeix a tots els països del món encara que estiguem al segle XXI. La malnutrició és un problema que afecta a tot el món. En els països desenvolupats tenim problemes per excés i que pot provocar un augment dels casos d’obesitat i en canvi, als països en vies de desenvolupament el problema és la manca d’accés als aliments o una alimentació que no inclou els nutrients necessaris. Això pot ser degut a l’augment dels preus dels aliments bàsics, a una alimentació poc variada, a la sequera,… i també és un problema que quan els infants comencen a patir símptomes de desnutrició, no tinguin a prop un centre de salut que els pugui tractar. Per això són encara necessàries campanyes com aquesta, on es posa l’èmfasi en millorar l’accés als tractaments. Està demostrat que amb 21 dies de tractament, un infant que pateix desnutrició severa aguda es cura i pot tornar a fer vida normal. A més en els centres de salut, també s’aprofita per explicar i formar a les mares com amb pocs ingredients poden fer una dieta saludable que contingui els nutrients necessaris per pervenir que els seus fills tornin a patir de desnutrició.
-La vostra ONG és la major distribuïdora de vacunes per als països en desenvolupament, no?
-Unicef reparteix cada any més de 2.000 milions de vacunes en els països en vies de desenvolupament per evitar la mortalitat infantil però tot i així encara no tots els infants tenen accés a les campanyes de vacunació i per això continuem treballant.
-Unicef Andorra està treballant en d’altres projectes a curt, mig o llarg termini?
-A mig i llarg termini, estem treballant en projecte al nostre país com l’Observatori de la Infància o les Parròquies Amigues de la Infància. L’observatori ha de servir per obtenir indicadors sobre el benestar infantil de la infància al Principat. Amb aquestes dades, es podran fer recomanacions per millorar situacions quan es detectin una tendència negativa. Les Parròquies ha de permetre conèixer, posar en comú i optimitzar les accions a favor de la infància que estan duent a terme els comuns.
-De qui o quines persones va partir la idea que el Principat tingués també la seva pròpia delegació ara fa tot just 20 anys?
-La idea va partir d’un grup de persones encapçalades per la Manela Mora, presidenta honorífica del nostre comitè. Totes elles tenien un interès comú que era treballar en benefici dels infants arreu del món segons el mandat de la Convenció dels Drets de l’Infant. Es va començar com molts comitès amb gent voluntària que venien les targetes de Nadal de l’Unicef i així fins anar creixent!.
Per a més informació consulti l’edició en paper.