ESCALDES-ENGORDANY
- El director general de Forces Elèctriques d’Andorra, FEDA. Albert Moles. Foto: TONY LARA
FEDA aposta de forma ferma per plantejar alternatives a l’actual model energètic del Principat per evitar riscos com ara l’excessiva dependència dels països veïns que encareixen els costos. En aquest sentit, s’està desplegant el projecte de cogeneració de Soldeu per diversificar les diferents fonts energètiques. Albert Moles, director general de la parapública, creu que la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis i la facilitat per desplegar petites produccions renovables estan ajudant a la implementació mica en mica de les renovables.
– Els efectes de la crisi es noten en el consum d’energia a Andorra?
– A Andorra la demanda d’energia i en particular d’energia elèctrica ha tingut una tendència creixent amb valors mitjans del 5% anyal en el període comprès entre el 1987 i el 2007.
Els efectes de la crisi es noten en el consum d’energia d’Andorra. Aquest ha baixat des de l’any 2008 però de manera diferent, el consum de carburants de locomoció ha disminuït d’un 10% en aquest 6 anys, el de gasoil de calefacció d’un 14% i la demanda d’electricitat d’un 3%.
Aquesta baixada menys pronunciada de la demanda d’electricitat s’explica en gran part pel desenvolupament de la calefacció elèctrica i per l’increment de l’ús d’aparells elèctrics tant en les llars com en les empreses i comerços.
–L’actual model energètic del país és insostenible. Per quines raons?
–L’actual model energètic del país ha donat molt bons resultats els darrers anys, en particular pel que respecta a l’electricitat. El Principat té uns preus que gairebé són la meitat dels de la mitjana Europea, una qualitat de servei comparable a grans ciutats i pot respondre a les necessitats del país.
Si enfoquem el futur amb el mateix plantejament els riscos són el de tenir un cost de compra de l’energia fora d’Andorra cada cop més elevat i de dependre de manera excessiva dels països veïns que en algun moment pot representar alguna limitació. El risc no és immediat però si que estem plantejant alternatives.
–A què es deu que la factura de la llum sigui aquí més barata que en d’altres països més propers com potser l’estat espanyol?
–La factura de la llum es composa de varis elements. Un d’ells és el cost de producció de l’energia comprada que en aquest cas és molt similar ja que Andorra acaba adquirint-la en gran part als mercats espanyols i francesos. Per altra part els impostos al Principat també són molt més baixos i en particular les taxes i aportacions per a energies renovables, carbó,… que a molts països europeus són elevats. I finalment un avantatge competitiu del nostre país és el de disposar d’una xarxa d’alta tensió i de distribució reduïda, que juntament amb una gestió eficient d’aquestes instal·lacions, fan que els costos siguin inferiors. La central hidroelèctrica de FEDA també juga un paper clau ja que substitueix energia en hores on els mercats són els més cars.
–Tot i així, considera que les tarifes són justes o caldria un major increment o disminució dels preus?
–Actualment les tarifes permeten al sistema fer el manteniment necessari i les inversions i renovacions per assegurar la cobertura de la demanda. Però el que és veritat avui no té perquè ser-ho demà ja que més del 60% dels costos provenen de la compra d’energia i qualsevol variació important pot necessitar la seva repercussió als nostres clients.
–Fins a quin punt existeix un risc de crisi de preu o d’abastiment de petroli a llarg termini?
–Fa molts anys que se’n parla i segur que existeix, costa però posar-hi data encara que els preus d’avui comparats amb els de fa 7 o 8 anys són molt més cars, el risc de que s’apugin és molt important.
–Quan s’arribarà a una producció elèctrica pròpia del 50%, fent d’aquesta forma disminuir la dependència exterior?
– Si no recordo malament al Llibre Blanc es parlava de 15 o 20 anys, però crec que l’entorn econòmic i les nostres necessitats poden accelerar o reduir aquest temps. Un dels punts claus no deixa de ser la disminució del consum.
–Les accions correctores contemplades al Llibre Blanc de les Energies estan sent efectives?
– Pel que fa a les inversions FEDA està incrementant la capacitat de la xarxa elèctrica segons les previsions. Estem també desplegant el projecte de cogeneració de Soldeu per diversificar fonts d’energia i reduir el risc global.
Reglaments en eficiència energètica, instal·lacions fotovoltaiques i moltes altres iniciatives que tant govern com el sector privat estan desenvolupant.
– L’aposta és clara per les denominades energies alternatives, no?
–Si existeix la possibilitat d’instal·lar plaques fotovoltaiques als edificis i hi ha la voluntat de facilitar el desplegament de petites produccions renovables que, sens dubte, ajudaran a la seva progressiva implementació en els propers anys.
– En el cas d’Andorra, quina seria la més adient per les característiques pròpies del territori?
– A nivell del potencial evidentment és el sol ja que amb l’energia rebuda en una petita part del nostre territori es podria subministrar tot Andorra. Resta el problema del cost que encara és molt elevat i la cobertura de les nits i altres períodes de manera eficient. Però cal veure-ho amb perspectiva i paciència. El que podem fer ara són iniciatives més petites i diverses.
– En qualsevol cas el repte passa necessàriament més per la gestió eficient del consum que per la tria del tipus d’energia?
– Si efectivament la gestió però sobretot la reducció. Ens hem de conscienciar que la millor inversió per al país és aïllar les cases i reduir moltíssim la
demanda d’energia sense per això tenir fred a l’hivern.
– Quin tant per cent de la producció energètica total representen les renovables?
– Al Principat el càlcul és molt fàcil ja que tot el que es produeix es pot considerar renovable, tant l‘energia hidroelèctrica com l’aprofitament dels residus, tornem doncs a parlar del 15 o 16% que és el que representa la producció d’electricitat a Andorra, afegint-hi les petites instal·lacions renovables.
– Quina ha estat i quin serà la inversió futura de FEDA en energies renovables alternatives?
– Pel que fa al futur immediat el nostre objectiu és poder recuperar molta més energia del centre de tractament de residus, continuar fent inversions i renovacions importants per millorar i mantenir les dependències de la nostra central.
– Perquè hi ha discrepàncies sobre els terminis de substitució de les actuals fonts energètiques majoritàries?
– Tot depèn de projeccions econòmiques i de projeccions sobre l’evolució de la tecnologia, cada cop que ens allunyem més del moment actual la incertesa és més gran. De totes maneres molts dels canvis dels propers decennis ja estan iniciats i altres solucions als reptes energètics de futur.
Per a més informació consulti l’edició en paper.