L'opinió de:

¿Dieta mediterrània?

ELISENDA VIVES
Historiadora

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Bé per l’operació bikini, per dir-ho d’alguna manera, per consciència cultural, obligacions de la salut o pel motiu que sigui, allò que es deia abans de fer bondat amb el menjar ha esdevingut un dels fenòmens més importants de les societats occidentals modernes. A més de les repercussions socials i en l’estat de cada individu, les econòmiques són importantíssimes, ja que ha donat lloc a una nova indústria, la del menjar de manera saludable que té declinacions tan diverses com interpretables.

Sens dubte, les àrees geogràfiques han d’influir en l’accés a una alimentació adequada. En la nostra latitud, la dieta mediterrània ha estat consagrada com a molt bona per a les persones, i a té l’avantatge que inclou –ultra fruites fresques i verdures– els guisats de tripes i cigrons, amb morro i orella, per posar un exemple de la seva varietat. El que podria ser una facilitat natural i un gran avantatge, l’accés als productes principals, queda al marge per les imposicions d’un comerç i d’un indústria alimentària que ha basat durant molts anys els criteris en el màxim benefici. Redreçar-ho costa.

Tot i la publicitat institucional, el reconeixement de la Unesco de les seves virtuts, de l’educació a les escoles i de la proximitat –com es diu ara– de la producció, el panorama dels supermercats és força preocupant. D’entrada, l’accés a la producció local del temps està limitada a ben poca cosa. És cert que es comença a distribuir, però aquest, que és un dels conceptes associats a la dieta mediterrània, els grans mercats la interpreten com els hi sembla. Mengem espàrrecs del Perú, com si fossin de Navarra, i taronges de Sudàfrica com si haguessin de ser les més respectuoses amb la natura. Per altra banda, l’oferta d’aliments transformats i envasats respon a una imaginació enorme. Vegeu les barreges de sabors de les patates fregides, la combinació de galetes i les varietats de iogurts i altres derivats amb aromes sintètics. De vistós, sí que ho és, ¿però són de veritat fiables o un entreteniment? El cas és que els aliments presumptament saludables perquè són frescos, perquè han estat tractats correctament, resulten cars per a un consum generalitzat. Així doncs, en aquesta activitat primordial, la d’alimentar-se, les contradiccions de mercats i ciència són prou espectaculars.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu