L'opinió de:

De compres al súper (II)

LLUÍS MERA

Es calcula que entre un 25% i un 55 % de la nostra compra és compulsiva, fruit d’estímuls externs. En passar davant d’una prestatgeria, el 20% compra la marca que troba a l’alçada dels ulls per comoditat. «¿Té targeta client?» Ja és un ritual que ens ho preguntin al passar per caixa . I si no la tens, ens ofereixen una mar d’avantatges, descomptes i recompenses si els l’ha demanes. D’aquesta manera, correm a omplir el formulari apuntant totes les nostres dades, sense llegir el que signem per poder accedir com més aviat millor a les fantàstiques promocions . Però, què passa amb la informació que donem? Qui la utilitza? Per a què? Això és una cosa que no ens expliquen. Els supermercats són els reis de la targeta de fidelització. Ens ofereixen regals, descomptes, punts …Si passem una vegada i una altra, per caixa.

Més enllà de comptar amb la nostra fidelitat, les empreses de la gran distribució busquen, mitjançant aquestes targetes client, conèixer-ho tot o gairebé tot de la nostra vida privada: qui som, quina edat tenim, l’estat civil, les preferències i els hobbies. Al marge del que diu la fitxa que omplim, les compres periòdiques que realitzem queden, a partir de llavors, registrades per sempre al nostre arxiu: si ens agrada o no la xocolata, si preferim la carn al peix, cafè, pastes, begudes, conserves, verdures … Ho saben tot. Les companyies utilitzen aquestes dades per millorar les vendes. Si saben qui consumeix què i quan, poden realitzar millor volum de vendes. A partir d’aquest moment, ens ofereixen tot allò que «necessitem» i que anem a comprar encantats.

Diuen que comprar al supermercat del futur serà més pràctic, còmode, àgil, ràpid i no haurem de fer cues ni passar per caixa. Tot, gràcies, entre d’altres, a la tecnologia d’identificació per radiofreqüència o etiquetes RFID. Unes etiquetes que contenen un microxip i que registren informació detallada sobre la vida del producte en què es troben. Són com un número de sèrie únic que emmagatzema i emet , a través d’una antena, dades específiques de cada article. Potser també hi haurà la manera de gestionar les dades exclusives de cada comprador.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu