Dies enrere va tenir lloc a Andorra la Vella el 14è Congrés de viabilitat hivernal. Aparentment, l’esdeveniment va ser tot un èxit organitzatiu, la qual cosa demostra una vegada més que Andorra està perfectament preparada per acollir actes d’aquesta magnitud. Andorra hauria de posar èmfasi en aquells sectors i aquelles activitats que ens diferencien i ens donen un avantatge damunt els nostres competidors més immediats. És prou evident que són pocs els qui ens poden fer ombra en tot allò relacionat amb el món de la neu i la seva gestió. És el cas dels dominis esquiables i també de la gestió d’una societat que ha d’estar completament avesada a conviure amb els fenòmens meteorològics propis de l’hivern. Aquest Congrés ha estat tot un èxit i cal felicitar, amb majúscules, tot l’equip organitzatiu, i agrair els esforços que s’han fet des de les institucions. També cal felicitar el Govern de torn, en aquest cas el del PS, que sota els seus auspicis va promoure la candidatura per acollir l’esdeveniment i, per un sol vot, va aconseguir atraure l’acte al nostre país.
També ha estat tot un èxit aconseguir que els ciutadans fossin conscients que alguna cosa estava passant. Els esforços informatius i de divulgació duts a terme, alguns de ben originals com ara fer servir les pantalles de les carreteres, han fet, potser inclús de manera inconscient, que el país s’involucrés en l’esdeveniment.
Ha arribat l’hora d’aprofitar les sinergies creades. Andorra s’ha postulat molts cops com a destinació de congressos, malgrat que els èxits han estat minsos, pel fet de començar moltes vegades la casa per la teulada. Així doncs, no és estrany que tinguem unes instal·lacions per a congressos envejables que romanen gran part de l’any tancades. Sense anar gaire lluny, les dels malaurats Ordino Studios eren inicialment una infraestructura per acollir congressos a la parròquia d’Ordino. I a la capital, els costos de manteniment del Centre de Congressos fan que l’estructura sigui del tot deficitària per la manca d’esdeveniments. Queda clar, doncs, que tenim les infraestructures (per bé que només per a congressos de mida mitjana); la capacitat organitzativa, i la voluntat de convertir el país en una destinació de congressos ha quedat reconfirmada. Falta, per tant, desplegar els equips tècnics que aconsegueixin atraure aquests esdeveniments de manera proactiva. Per aconseguir-ho, les institucions, Govern i comuns, hauran d’establir una estratègia clara.
Per a més informació consulti l’edició en paper.