García, López i Martínez són els tres cognoms més comuns a Andorra, segons publica Forebears –un portal web que ha elaborat una completa base de dades on es recullen prop d’11 milions de cognoms. Tanmateix, en la pàgina es destaca que García és el cognom més recorrent al país ja que té una incidència de 789 pel que fa a la població del Principat. López es posiciona en segon lloc, amb una incidència de 724 i Martínez estaria en un tercer lloc amb 717 cognoms registrats a Andorra amb aquest mot. Aquestes dades, però, corresponen al passat any.
Pel que fa als menys concorreguts, el portal web destaca Naudi, Collado i Raguig com els cognoms menys utilitzats al país. D’aquesta manera, Forebears esmenta que hi ha un total de 43 registres a Andorra amb el cognom de Naudi, 43 per Collado i exactament la mateixa xifra, 43, per Raguig.
Sorprèn així que cognoms de gran renom a Andorra com Pintat o el mateix Martí no surtin entre els cognoms més destacats al país, tenint present que aquest encara és un indret marcat per les grans famílies i on aquestes hi tenen una gran presència. Pel que fa al cognom de Pintat, Forebears el posiciona una mica més avall de l’equador de la llista elaborada, i destaca que tan sols 57 persones del país han estat registrades amb aquest cognom, prenent com a referència les dades de l’any 2014. Tot i això, Martí es posiciona en el número 36 de la llista, amb un total de 136 registres al Princripat.
Significats // En el portal web Forebears també es destaca el significat de la majoria de mots registrats. Així, segons la pàgina, García és un cognom patronímic d’origen basc generalitzat a la Península Ibèrica i Amèrica. «Ve de Gaztea, Gartzia, el que significa jove i és un nom indígena de la zona francesa, tot i que per les diferencies de pronunciació, la forma d’escriure el mot ha anat variant en funció de l’evolució dels fonemes de la regió».
D’altra banda, López es classifica com un cognom «patronímic espanyol i el significat original és ‘fill de Lope’», segons el portal web. I Martínez, significa fill de Martin en espanyol, que es deriva de la Martis romà, el cas genitiu del déu romà Mart. Per derivat, «Martínez significaria fill de Mart», segons es destaca a Forebears.
Però el portal web no fa únicament una classificació dels cognoms, ja que ofereix altres apartats com elements comparaius dels mots a nivell mundial, amb índexs i mapes mundi on es distribueixen els 11 milions de cognoms registrats o fins i tot es permet fer els arbres genealògics de les famílies en funció dels nomenaments, les vides dels familiars i les dades de naixement i defunció d’aquests. Tot i que per ara, els arbres només es poden fer amb els cognoms de les regions del Regne Unit o els mateixos Estats Units, i és que encara no s’ha estés l’opció per poder realitzar els arbres genealògics d’Andorra o països veïns, però veient l’acollida que cada cop més està tenint aquesta plataforma, ben segur que d’aquí a un temps l’opció s’ampliarà.