A partir d’aquesta mateixa setmana, la ubicació de recollida de firmes per sol·licitar de manera formal a l’equip Executiu i les altres formacions polítiques del país portar de manera oficial a l’administració pública la possibilitat que els estrangers siguin inclosos al cens electoral parroquial, s’ampliarà als carrers que rodegen el Comú d’Andorra la Vella. Així com s’estén el punt de col·lecta a la capital, també s’allarga l’horari: de les quatre i fins a dos quarts de set de la tarda, els ciutadans que així ho desitgin podran dir la seva també a la cèntrica plaça del Poble.
Ja són gairebé 1.400 les persones que s’han pronunciat al respecte d’una qüestió ja tractada durant la campanya electoral de finals de febrer, present en el debat polític però només consultada a la població a través de la iniciativa llançada al carrer per part dels sindicats, ara fa un mes i escaig. I, segons explica el president del Sindicats de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca), Cristian Asensio, «més del 95% dels qui han signat es mostren favorables a la possibilitat que els residents no nacionalitzats tinguin el dret fonamental de votar a les eleccions comunals». Dins d’aquest percentatge, els partícips creuen, en la seva majoria, que el període òptim d’integració per a poder participar de les comunals és de «cinc anys».
Vista l’acceptació de la iniciativa, fins a finals d’aquest mes membres de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) i components del Sitca, seran presents tots els matins, fins la una de la tarda, davant de l’edifici de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i d’ara endavant i en horari de tarda, al Comú d’Andorra la Vella, per tal de permetre als ciutadans adherir-se dir la seva.
Tal com assegura Asensio, «el projecte vol ser integrador». És per aquest motiu que els sindicats han iniciat conversacions amb un cèntric i concorregut centre comercial en què esperen poder instal·lar-hi un altre punt de recollida de firmes. A més a més, la mesura s’ampliarà a altres parròquies el proper mes. Components de les plataformes sindicals es traslladaran fins a Escaldes-Engordany al setembre per tal de seguir amb una comesa amb què aspiren a col·lectar «15.000 participacions», segons va assegurar el president de Sitca, xifra que consideren prou significativa com per conduir a l’àmbit polític a plantejar oficialment la possibilitat de donar el dret de vot, a les eleccions comunals, als treballadors residents al país però que no compten amb la nacionalitat andorrana.
A banda d’Escaldes, la consulta ciutadana es portarà també fins a Encamp. Per ara encara no s’ha tancat el pacte, però la intenció és posar una parada al mercat que, setmanalment, els empresaris i comerços encampadans organitzen a la plaça de Sant Miquel els dissabtes. Més endavant i vist l’interès social per participar del projecte, s’instal·laran punts de consulta a altres parròquies.
Diverses formacions polítiques es mostren favorables a la consulta popular engegada/ El Partit Socialdemòcrata (PS) va manifestar als sindicats impulsors de la iniciativa el seu suport a la consulta engegada per conèixer l’opinió social sobre la possibilitat que els residents tinguin el dret de vot a les eleccions comunals. De fet, durant les darreres eleccions generals, el partit ja s’havia mostrat partidari no només de donar el dret de vot als residents no nacionalitzats sinó de rebaixar el període de temps obligatori d’estància al país per poder adquirir la identitat andorrana. Així, des del PS, i segons va explicar Asensio, s’ha fet arribar el formulari emprat al carrer per a la consulta als afiliats i simpatitzants del partit que, a la vegada, remetran als sindicats un cop obtinguda la resposta.
Malgrat l’avinença de Social Democràcia i Progrés amb la filosofia defensada per l’actuació, els sindicats asseguren que l’agrupació no s’hi ha manifestat al respecte.
La formació que sí que ha presentat públicament el seu suport a la iniciativa és Podem Andorra. De fet, el partit ha anat més enllà i els seus membres participen activament de la recollida de signatures al davant de la CASS. El dret de vot per als residents serà un dels punts que constitueixi el programa del grup un cop es formalitzi.