El titular de la cartera de Justícia i Interior, Xavier Espot, defensa amb fermesa la bona rebuda que haurien de tenir les especificitats d’Andorra davant Brussel·les, en el marc de l’acord d’Associació amb la Unió Europea. Espot va insistir en que aquest apropament amb l’UE «no és una ocurrència nostra. Tenim antecedents que sustenten i evidencien que la Unió Europea respecta i entén les particularitats dels diferents estats membres i, en aquest cas, els que no ho son però signen un acord d’associació».
En aquest sentit, el ministre va fer referència al sistema de quotes d’immigració i va subratllar que «Liechtenstein, en les autoritzacions de residència i treball, té des de fa molts anys un règim transitori i prorrogable basats en especificitats territorials i de població». Unes especificitats molt semblants a les d’Andorra i que fa que Espot argumenti que la Unió Europea prendrà nota i que, segurament, acollirà amb interès les observacions que es facin des del Principat. «La nostra demanda –va seguir explicant Espot– vol mantenir un sistema de quotes que ha de permetre regular els fluxos del mercat de treballadors i, al mateix temps, garantir la cohesió social». El titular de la cartera va afegir que aquestes especifitats responen a «determinades mesures que contempla la nostre llei qualificada d’immigració que, des del punt de vista del Govern, són imprescindibles per mantenir les cotes de seguretat ciutadana, com els foragitaments o les expulsions administratives». Tot i això, Espot no va tancar la porta a encaixar aquestes mesures en l’acord variant-ne la denominació.
A més, va reconèixer que encara és d’hora per valorar les limitacions que pugui posar la Unió Europea i va afirmar que assumirà sense condicions les demandes que en matèria de lliure circulació de persones pugui fer Brussel·les. El Ministre de Justícia i Interior va deixar clar que «Andorra és molt conscient de quina és la seva situació, quines són les línies vermelles que no es poden traspassar i defensarà amb fermesa les seves especificitats de cara a aquest acord d’associació». Espot va posar l’accent en que aquest acord d’associació «no és una imposició de l’UE i es negociarà perquè és Andorra qui té la voluntat de negociar-lo i que no només porta restriccions i dificultats, sinó que és un gran fons d’oportunitats pel nostre país». Xavier Espot va exposar aquestes idees després de la presentació dels projectes –normatius i administratius– que la Comissió Legislativa d’Interior té programades per entrar a tràmit aquest 2015. En el departament de Justícia i Interior, va destacar la intenció de crear un projecte de llei del notariat –ja treballat durant la passada legislatura–, un codi de protecció civil i tirar endavant la llei dels salaris dels batlles, magistrats, fiscals i membres del Consell Superior de la Justícia –llei que ha de regular el règim retributiu de tots els membres d’aquests col·lectius.
Un altre dels punts tractats, i que va posar sobre la taula el President suplent del Grup Parlamentari Liberal, Jordi Gallardo, en el torn de precs i preguntes, va ser el de la Llei de Seguretat Pública. En aquest punt, Espot va afirmar que durant aquesta legislatura es té previst tirar endavant aquesta llei i que a la tardor ja s’iniciaran els treballs interns, ja que aquesta llei «és una necessitat imperiosa i també és de cabdal importància per altres matèries com ara la videovigilància o les mostres d’ADN».