Carisma és una associació sense ànim de lucre que treballa a Andorra des de fa quatre anys i mig. Els recursos que obté de la venda i intercanvi de roba, llibres, joguines i altres materials els destinen a finalitats benèfiques. Una feina altruista, de fort compromís social i mediambiental, farcida de valors i que gestiona i presideix des dels seus inicis aquesta danesa resident al Principat.
–Quina evolució ha seguit l’associació en aquests anys?
–Amb la cooperació del Comú de la Massana, un grup de voluntaris vam engegar aquesta idea a l’abril de 2011. Es va implantar a Andorra com a projecte pilot i, tenint en compte l’èxit que estem tenint, no descartem exportar aquesta iniciativa als nostres països d’origen. A Carisma som quatre integrants de Dinamarca, tenim gent de Suïssa, de Finlàndia, d’Alemanya o de França. Som com una associació internacional de residents. L’evolució de Carisma ha marcat una clara línia ascendent des de 2011 i, la veritat, ha anat molt ràpid i estem molt contents de com estan funcionant les coses.
–Quan va sorgir la idea?
–Al 2010 ja li donava voltes a la possibilitat de dur a terme un projecte així. Vaig negociar amb el Comú de la Massana i ens van cedir un local excel·lent al mateix edifici de l’administració. Ens van donar la possibilitat de cedir-nos de franc el local i ells també estan molt satisfets de la feina que fem.
–Cada comú els cedeix gratuïtament el local?
–Sí, tots. En el cas d’Escaldes, la instal·lació a la parròquia va ser possible gràcies a la cessió d’un local durant dos anys per part d’AndBank, del que ja hem complert un. També van col·laborar el Ministeri de Salut i Benestar i el de Turisme i Medi ambient, que van assumir el cost del condicionament de la botiga i els salaris dels sis primers mesos dels treballadors. També el programa Agentas va implicar-se amb l’EENS de Meritxell.
–Quantes botigues tenen ara mateix?
–Tres. Tenim una a Escaldes, una a la Massana, una altra a Sant Julià de Lòria i estem intentant implantar una quarta a Encamp. També comptem amb tres magatzems de mobles, a Ordino, Aldosa i Escaldes. El nostre repte és aconseguir portar Carisma a cada un dels set comuns. Tots els diners que es recapten s’envien, dos cops l’any, s’envien a diferents ONG’s, Cáritas, Banca Alimentària i altres projectes d’educació.
–Quines quantitats han enviat?
–En diners estem repartint uns 8.000 euros cada any en material a bancs d’aliments i a Cáritas. En la botiga de la Massana es van reciclar fins 20 tones de material i a la d’Escaldes vamrecollir unes 15 tones, que també és una xifra prou important. El local d’Escaldes és més petit, però té un magatzem de mobles.
–Quin tipus de material venen?
–A les botigues venem de tot. Roba d’estiu, d’hivern, sabates, llibres, joguines, quadres, figures decoratives o productes informàtics.
–Quants treballadors i col·laboradors tenen?
–A la botiga de la Massana són tots voluntaris i no cobren cap sou. Ni al local, ni al transport ni al magatzem. A Escaldes i Sant Julià, en canvi, és Agentas l’encarregat de donar feina als alumnes de l’Escola Meritxell i de pagar-lis un petit sou.
–Una feina de valors i esforçada.
–I amb molta cura del medi ambient. La nostra voluntat és conscienciar a la gent que no s’han de llençar tants productes aprofitables, perquè gent que no té diners les poden aprofitar. A tots els nivells és una feina molt útil. Tenim també coses noves perquè, si una botiga tanca, ens cedeix molt material restant i està totalment nou.
–I s’han acabat els prejudicis?
–Sí i m’encanta. La gent ja no pensa que està comprant una peça de roba o un producte de segona mà. Moltes són coses retro, que s’ha posat de moda des de fa anys i tenen molt bona acollida. Molts clients que ens porten coses, ens porta llibres, els llegeixen i els tornen. Un bon exercici d’intercanvi.