La campanya electoral va apurar al màxim el cronòmetre. A les 23:55h de la nit acabava el debat de la televisió pública amb els quatre candidats que opten a governar Andorra els pròxims quatre anys, i a partir d’aquí és de suposar que tant Toni Martí, Josep Pintat, Pere López i Víctor Naudi van fer una bona encaixada de mans, van bufar una vegada tota la tensió ja s’havia acabat, i van pensar: a reflexionar.
L’últim debat, l’enèsim dels últims quinze dies, però el segon que els quatre líders al complet acomplien amb gran repercussió després de l’inicial en què es van veure les cares gràcies al que va organitzar l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra (APCA) al segon dia de campanya, en realitat no va aportar novetats perquè, com comprendran, després de tanta xerrada i tanta conversa i tant de discursos i retrets, estava tot dit. Però el que sí que es va veure és que Martí té en ment que el seu rival és Pintat, i que Pintat té en ment a Martí, i que López i Naudi tenen clar que lluitaran contra totes les dificultats, però hi són fins l’últim moment. I és possible que hi hagi sorpreses, perquè el debat d’ahir potser va perjudicar a més d’un que no ho esperava, donat que el cansament era més que evident en els seus rostres, i al final la fluïdesa de la batalla se’n ressentia.
Ficats en matèria política, res de nou sota el sol, que dirien. Si de cas recalcar una vegada més que en moltes matèries tots quatre coincideixen, tot i que les particularitats estan en els detalls o en les formes. Que si respectar les especificitats, que si el país modern, que si la sostenibilitat… més del mateix, com cada dia de debat, però en cara i veu de caps de llista.
Pere López volia desmarcar-se de la resta apuntant que en el plató hi havia «tres models diferents al nostre», atacava el Govern de Martí, que va qualificar de «personalista» i sense diàleg, mentre el número u de Demòcrates feia una ganyota de desaprovació. El socialdemòcrata, a més, va intentar jugar al combat de petits cops que tots plegats sumaven, insistint en els comentaris que deixava anar com «costa seguir al senyor Martí, que es dispersa». L’altre, per la seva part, no semblava afectat, i seguia el seu discurs de defensa de la feina feta, de la «responsabilitat» i de l’herència que deixa el seu Govern, i aprofitava per mirar a qui considera el seu rival, Josep Pintat, al que li va enviar una andanada: «O s’hi creu o no s’hi creu, i el senyor Pintat no creu en aquests CDI».
Mentrestant, era precisament Pintat qui, quan entrava en escena, no amagava el seu discurs tot i que, en certa manera, rebés resposta quan demanava insistentment que el primer que s’havia de fer era saber quina era la «despesa» que tenia l’Estat. De fet, aquesta paraula potser va sortir a la palestra més de quinze vegades, i sempre en boca del candidat liberal, que aguantava el seu propi discurs amb el «torno al mateix» tot i que Martí, ja visiblement cansat, li respongués que el seu partit havia «equilibrat els comptes» i que «400 milions és el que necessita el Govern per complir amb les necessitats dels ciutadans».
El candidat més sobri, però que ahir va sorprendre amb un missatge més nítid, va ser Víctor Naudi. Va respondre molt directament López quan aquest el va acusar de firmar la llei sociosanitària de DA amb un «és molt fàcil dir no a tot», i continuant: «Nosaltres vam intentar que tingués les conseqüències menys dramàtiques». També va tenir per repartir cap a Martí, responent ràpid quan aquest va dir que només el Govern de DA havia fet polítiques pel foment de l’ocupació. «Mentida», va dir Naudi, que va recordar la limitació de quotes que va fer el Govern de Jaume Bartumeu, i l’acord amb Ski Andorra per agafar gent en l’atur.
En fi, en els últims moments de vida de la campanya electoral i del debat, potser la cosa es va animar una mica més quan va entrar al ring el tema de les competències comunals. Naudi va fer referència als atacs de Rosa Ferrer, ara amb DA, a l’antic ministre Riberaygua, i Martí va recordar a Pintat que la cònsol de Sant Julià estava en l’acord amb el Govern, i quan el liberal va respondre hi va haver un encreuament de paraules. «Em toca parlar a mi o li toca a vostè?», va dir el lauredià, però la sang no va arribar al riu.
A partir d’aquí, els discursos finals fregant la mitjanit, tots cansats. Martí va apel·lar a «seguir avançant» i a fer «reformes», López a una Andorra en què els ciutadans «participin de les decisions» que es prenguin, Pintat va insistir en la reforma «profunda» per saber «quina és la despesa del país», i Naudi en el projecte de «solidaritat i confiança» que lidera. I a descansar, reflexionar i esperar a demà diumenge. Dia d’eleccions generals. A votar.