Poc a poc es van desgranant les principals propostes que els partits polítics inclouran en els respectius programes electorals. Junts el faran arribar a totes les cases del país «perquè tots tenim dret a informar-nos dels temes que ens afecten i tots fem Andorra». Per a la coalició progressista la reactivació econòmica i la creació de llocs de treball són «eixos bàsics» del contingut que ahir van començar a explicar de forma més acurada, incidint en donar un nou impuls al Servei d’Ocupació i complementar-lo amb tallers ocupacionals orientats als nous nínxols de mercat que la consideren que cal aprofitar i que no s’ha fet encara.
El candidat a cap de govern de la coalició del Partit Socialdemòcrata (PS), els Verds, Iniciativa Ciutadana (IC) i Independents, Pere López, va destacar les propostes per dos dels sectors que «seran creixents al país» i que considera «marginals» en l’economia actual andorrana: el sector mediambiental i l’atenció a les persones i a la dependència.
Sobre el Servei d’Ocupació, López va apuntar que «ha costat encabir i encaixar les necessitats i les demandes del teixit productiu amb les que s’ofereixen al servei». La solució que plantegen des de Junts és adaptar i redireccionar els tallers ocupacionals, a més de crear un Servei d’Ocupació Juvenil independent del general.
Potenciar nous sectors / López vol que el Principat sigui «un referent» a nivell de polítiques mediambientals, perquè «és un camp de desenvolupament econòmic enorme», i les característiques del país fan que «l’energia verda sigui un sector d’activitats» amb moltes possibilitats «per crear llocs de treball». A més, el cap de llista de la formació va afegir que pot suposar un canvi positiu de la «imatge» que projecta el país, amb el reciclatge, la reutilització de residus o la posada en valor dels espais naturals.
L’altre gran àmbit que es vol potenciar és l’atenció a la dependència domiciliària. Per tant, tal i com va afirmar López, els «macro centres sociosanitaris» quedarien reservats només per aquells casos en els que sigui impossible l’atenció a casa, mentre que per a la resta, ja siguin persones amb alguna discapacitat, malaltes o la gent gran, es prioritzarà la possibilitat de rebre l’assistència a les seves residències habituals «envoltats dels seus per millorar-ne la qualitat de vida». López considera que, a més, d’aquesta forma «es generaran nous llocs de treball».
La majoria d’aquests llocs de treball necessiten una formació especial, i aquí és on podrien agafar protagonisme els tallers ocupacionals, pel que «en dos o tres anys ja hi hauria un col·lectiu de persones formades en aquests àmbits».
Servei d’Ocupació Juvenil / Des de la coalició progressista van apuntar que el problema més gran que tenen els joves per entrar dins el món laboral és, precisament, trobar una primera feina amb unes condicions dignes. Per aquest motiu, López va insistir en l’idea de crear un Servei d’Ocupació Juvenil independent del general, que estableixi «col·laboracions entre les empreses i l’administració» per crear programes formatius i, sobretot, per «afavorir una primera incorporació al mercat laboral».
A aquestes propostes se’n afegeixen d’altres, com l’augment del salari mínim a la meitat del mitjà i sempre per sobre dels 1.000 euros o la creació d’una llei de regulació dels conflictes col·lectius.
Actes parroquials / Els candidats parroquials van presentar ahir les llistes de forma oficial a totes les parròquies tret dels representants de la formació d’Escaldes-Engordany, que van fer una passejada per l’avinguda Carlemany i la presentació la faran avui. La número dos de la llista nacional, Rosa Gili, presentarà aquest migdia les propostes sobre la CASS i López participarà, junt a la resta de candidats, al debat nacional.
López defensa la formació per omplir les quotes de treball
El candidat vol que els aturats d’edat avançada tinguin prestacions
Sobre les quotes d’immigració, el cap de llista de la coalició PS+Verds+IC+I, Pere López, va afirmar que «les quotes han de ser cada cop menors», perquè han de ser «sostenibles i i coherents amb les necessitats del país». Per justificar la seva posició, López va explicar que, amb les modificacions que es volen fer al Servei d’Ocupació i els programes formatius-ocupacionals, les persones del país s’han de formar per desenvolupar els treballs que es requereixen.
López va posar l’exemple del turisme, que cada vegada demana personal més format i especialitzat, i va sentenciar afegint que «les quotes han de permetre al sector turístic i hoteler fer totes les contractacions que necessitin durant les temporades d’estiu i hivern, però fent èmfasi en què la formació s’ha de planificar a mig i llarg termini perquè amb una bona orientació es puguin acabar ocupant amb gent del país». Tot i això, va explicar també que posaran en marxa «una oficina d’atenció a l’immigrant per facilitar les gestions i l’orientació».
Prestacions d’atur / El candidat de la formació va fer especial incidència en aquells treballadors d’edat avançada que han perdut els seus llocs de treball i que «tenen més dificultats per readaptar-se» després de molt de temps desenvolupant una mateixa feina en un determinat sector.
López va explicar que això pot fer que «persones que durant molts anys han treballat pel país puguin poden quedar-se sense cap mena de prestació, ajuda, ni els recursos necessaris per viure». Per aquest motiu, el líder del PS proposa crear una borsa contributiva de prestació d’atur, «més enllà de que no estan exclosos, en cap cas, de programes específics formatius i orientatius» tot i que sigui més difícil. «Totes aquestes persones no es poden quedar fora del servei, no les podem deixar fora de la cobertura de l’estat», va sentenciar.