Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

ISABEL CASADEVAL

Llevadora

ISABEL CASADEVALL Preparar-se és important per afrontar el part positivament

El respecte que comporta afrontar un part per primera vegada pot ser alleugerit si la parella està preparada per a un dels moments més importants de la seva vida. Demà fa dues dècades que Isabel Casadevall, amb 15 anys d’experiència com a llevadora, fa un acompanyament a les parelles durant les setmanes prèvies al moment decisiu per tal que arribin amb la informació que els permetrà encarar el part havent esvaït els dubtes que poden sorgir. A través del Centre Mater, pioner a Andorra en la preparació al part, i de l’experiència de la Isabel, les parelles però sobretot les mares arriben al moment de donar a llum amb les premisses més importants assumides: la respiració, com empènyer… / Per MARISA DA COSTA
 
–Prové de la branca de la infermeria.
–Sóc llevadora. Vaig estar treballant durant 15 anys a l’hospital, d’on vaig marxar per obrir el Centre Mater.
 
–Què la va portar a emprendre aquest canvi?
–A Andorra no hi havia cap centre privat dedicat a la preparació al part, únicament es feien preparacions a l’hospital i jo volia que hi hagués continuïtat: preparació al part, massatge de nadons, preparació del postpart, xerrades sobre la menopausa… Volia abastar un ventall més ampli. Per això vaig deixar l’hospital, ara fa 20 anys, per muntar el centre.
 
–Què expliquen a les mares, amb les classes de prepart?
–Les preparem pel que es trobaran el dia del part i per acollir el seu fill. A les classes hi ha diversos temes i cada dia en tractem un dia diferent: sobre el part, parlem de l’alletament o de la cesària –mai se sap; pot ser que el part acabi amb cesària… És a dir, expliquem tot allò amb què es poden trobar per què no els vingui de nou i se sentin preparades per poder acollir el seu fill i viure positivament el part. Ensenyem també a respirar en el moment del part i com han d’apretar en el moment del naixement.

–Aquestes classes només estan encarades a mares primerenques?
–No, també en fem per a les mares que tenen un segon fill. El què és difícil amb les dones que ja tenen un primer fill és crear un grup de mares. És més fàcil fer classes individuals i personalitzades per repassar el part; com que ja ho han passat i hi ha coses que ja saben, no necessiten classes sinó dissipar dubtes.
 
–Quins avantatges comporta anar preparada en el moment del part, per exemple, saber empènyer i respirar?
–No t’agafa de nou. Si ja has practicat i t’ho han explicat et surt més fàcil, vas més preparada. Saps com afrontar un moment molt important per la parella, que és el naixement del seu fill.
 
–És important assistir en parella, que no només hi vagi l’embarassada.
–Normalment, els pares sempre acompanyen les mares; no se’n perden cap, de classe a no ser que realment no puguin.
 
–Estan preparats, els pares?
–Hi ha de tot. N’hi ha que sí, n’hi ha d’altres que per contra els fa respecte pensar en com educaran el nen, si sortirà bé… És una personeta que necessita unes cures i això sempre imposa.

–Quantes classes calen?
–Una desena.
 
–I no només calen abans del part, també després.
–Després del part hi ha dones que venen a fer recuperació postpart a nivell físic. També abordem l’alletament, el massatge als petits… Contestem tot tipus de dubtes.
 
–Quins són els dubtes més freqüents?
–Sobretot es pregunten si ho estan fent bé, per què plora el petit, si menja o dorm bé… Les preocupacions típiques del primer fill.
 
–Vostè és mare?
–De dos fills i sóc àvia.
 
–Quin perfil assisteix a les seves classes?
–Fins no fa tant, les mares tenien entre 38 i 40 anys. Ara les mares ho són més joves: en tinc sobre els 30 i abans.
 
–L’edat és indiferent, estem totes igual de poc preparades?
–Depèn, hi ha gent que ve molt informada.
 
–Li han retret en alguna ocasió el fet que abans no calguessin aquestes classes?
–Sí, però a la preparació al part no només parlem sobre això; és molt ampli. Esvaïm dubtes i donem informació perquè les mares no s’espantin. Val la pena preparar-se.
 
–Quines són les pors més freqüents?
–El dolor i, últimament, veig que els fa respecte el després.
 
–Es troba amb gent a qui va portar al món?
–Sí, i és molt maco. I com que també dediquem classes a les futures àvies, en ocasions venen persones a les que vaig assistir.
 
–Expliqui’m una anècdota.
–El dia que vam iniciar el curs, en Xavier, un dels assistents, em va dir que fa 27 anys el vaig ajudar a néixer. Ara el preparo per al naixement del seu fill, que també es dirà Xavier. 
Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu