El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) assegura que des de principi d’any s’ha incrementat la venda d’habitatges de luxe. Tot i això, el seu president, Jordi Galobardes, especifica que encara no tenen dades concretes, però que sí que han notat aquesta tendència. «Tenim la percepció que hi ha hagut aquest increment de compra d’habitatges de luxe», especifica Galobardes a EL PERIÒDIC D’ANDORRA.
Això, apunta Galobardes, es pot donar per dos motius: hi ha persones que adquireixen un habitatge de luxe per obtenir una residència passiva; mentre que d’altres instal·len una empresa al país pels avantatges fiscals que hi ha i també compren un allotjament.
No obstant això, Galobardes reconeix que «aquest mercat va en augment, però d’una manera moderada».
Fonts del sector expliquen que per poder obtenir la residència passiva s’han d’invertir 400.000 euros en el país. Això comporta que moltes persones decideixin fer aquesta inversió adquirint un allotjament de luxe. Ara bé, també relaten que tenen dos anys per realitzar la inversió i, per tant, durant aquest temps lloguen un pis. Aquestes fonts, però, asseguren que aquestes persones tenen diners i, per tant, no els importa adquirir un pis a un preu desorbitat i per sobre del seu cost. «Això està encarint el mercat», ressalten.
Des de la immobiliària Cisa, especialitzada en xalets de luxe a parròquies altes, també tenen la percepció que hi ha hagut aquest increment. Relaten que un xalet de luxe d’uns 500 m2 i amb un jardí de 1.000 m2 pot tenir un cost que va des d’1,5 als dos milions d’euros. Des de Cisa ressalten que, principalment, aquests compradors els hi atrau les facilitats fiscals que existeixen a Andorra.
Engel & Völkers coincideix amb Cisa, però hi afegeix que el fet d’estar en un país amb estacions d’esquí també contribueix que les persones vulguin adquirir un habitatge de luxe al Principat. «El tema fiscal i tenir una casa a peu de pista és un còctel que ha contribuït a aquest increment», destaquen des d’aquesta agència immobiliària. Ara bé, també ressalten que mentre es dona aquesta tendència, també estan notant que hi ha una escassetat de pisos de lloguers.
Immobiliària Superior, també especialitzada en pisos exclusius, explica que normalment els compradors que adquireixen pisos de luxe al Principat són persones que no necessiten treballar diàriament en una oficina i ho poden fer des de casa com és el cas dels brókers. «També tenim el cas d’una comercial d’una empresa que no necessita anar a treballar cada dia a la feina», ressalten des de la immobiliària. Així doncs, exposen que mentre que abans els compradors eren, principalment, persones que adquirien la seva segona residència a Andorra, ara es tracta de gent amb un poder adquisitiu més alt i que venen a viure aquí.
No són per inversors / Galobardes, però, va indicar que amb cap cas es compren pisos de luxe com a una inversió i per destinar-lo després al lloguer. «Estranyament es compren pisos de luxe per llogar, normalment, són petits perquè en treus més rendiment», argumenta.
Més vendes de cases exclusives a Espanya / Espanya ha registrat un increment del 46,5% de venda d’habitatges de luxe en el primer semestre del 2017 en relació al mateix període d’un any abans, segons va publicar recentment el rotatiu EL PERIÓDICO. Les dues ciutats que lideren aquest increment són Barcelona i Madrid.
D’altra banda, també s’ha augmentat el valor de les transaccions de venda un 54% i, arran d’això, el preu mitjà dels habitatges se situa en els 750.000 euros, segons dades l’agència Lucas Fox, que és especialista en aquest sector immobiliari. A més, la meitat de les transaccions són d’obra nova. De fet, aquesta és la predilecte pels compradors estrangers i que és entre un 10% i un 20% més cara que les cases rehabilitades.
Perfils dels compradors / Pel que fa als perfils dels compradors, principalment, són espanyols tot seguit dels britànics. Ara bé, també està entrant amb força el mercat llatinoamericà, especialment, de veneçolans, mexicans i colombians. De fet, en el cas de Madrid, els llatinoamericans han comportat el 31% de les compres del mercat d’habitatges de luxe,
A més, l’estudi de Lucas Fox també revela que la compra d’aquest tipus de cases i pisos com un mitjà d’inversio s’equipara amb els que ho utilitzen com a segona residència. Aquest fenomen, principalment, es dona a ciutats com a Barcelona o Madrid. En el cas de la capital catalana, l’interès per invertir en aquest mercat és del 43% en una forquilla de preus que es mou entre els 450.000 i 900.000 euros, mentre que un 21% compra aquest tipus de casa com una residència secundària i un 18% ho fa com a domicili principal.
En canvi, quan el valor de la casa supera els 900.000 euros, la compra destinada a la inversió es redueix a un 7%, mentre que la segona residència es consolida amb un 46% i la principal representa un 31%.
D’altra banda, Alexander Vaughan, cofundador de la firma, ressalta que, de moment, aquest sector no nota l’impacte de la crisi política que es viu a Catalunya. En aquest context, el primer semestre d’enguany s’han incrementat les transaccions de venda un 42,3% a Barcelona.
En el cas de Madrid, la compra d’habitatges de luxe per a la inversió se situa en un 62% de totes les transaccions del sector denominat premium, mentre que el 38% es destina a la residència secundària.
Pel que fa a València, la majoria dels compradors, un 65%, són espanyols. D’aquests, el 44% adquireix aquests habitatges com a un habitatge principal, mentre que un 26% ho fa per una residència secundària i un altre 26% ho està destinat els inversors.