Search
Close this search box.

Un espai d’innovació que referma Andorra com un país laboratori

La demografia, dimensions i lleis del Principat el fan idoni per provar conceptes d’‘smart city’

El món està en plena revolució tecnològica. La metodologia cap a l’evolució està més focalitzada que mai en la globalització, en la digitalització del màxim de dades que puguin generar una utilitat cap al bé comú de les zones urbanes. Tot això és difícil d’explicar perquè per a la gran majoria de la ciutadania és un concepte intangible del qual n’hem sentit parlar, però no sabem ben bé de què va. És l’smart city o ciutat intel·ligent. 
 
La millor manera d’entendre-ho podria ser visitar el nou espai d’innovació que hi ha a Caldea, que ha creat Iniciativa Actua –i que va presentar ahir davant els mitjans de comunicació– per desenvolupar la innovació tecnològica que s’està produint al món. Perquè darrere de tot això hi ha una estreta col·laboració amb el Massachussets Institute of Technology (MIT), que ha vist en Andorra el país ideal per ser un Living Lab o el que és el mateix, un país laboratori. Per les seves especificitats tan particulars com ser un país petit en dimensions – de mig milió de quilòmetres quadrats– i habitants –uns 78.000–, per tenir una legislació jove i flexible, i un trànsit de vuit milions de visitants a l’any, el Principat és perfecte per experimentar amb la tecnologia del futur. I l’espai d’innovació és el lloc físic on es plasmen tots els intangibles que defineixen una smart city.
 
Ser el conillet d’índies en aquest nou món tecnològic que s’obre a la humanitat és tot un luxe. Per exemple perquè Andorra es converteix en el l’actor principal del món que s’apropa perquè això ajuda a adquirir coneixement, a ser líder i un exemple a seguir en innovació, a estar a l’última en tecnologia i a atraure inversors estrangers, cosa que de manera indirecta provocaria un impuls econòmic. «Tot el món vol comprar una Andorra», va afirmar ahir el coordinador de projectes a Andorra del MIT, Luís Alonso.
 
Trepitjar aquell espai genera un sentiment doble: d’una banda admiració per com està evolucionant la ciència i de l’altra, certa por o vertigen que la màquina –com a la pel·lícula Terminator– comença a assumir un gran protagonisme en el món en què vivim. Per fer-nos una idea, Andorra és el focus mundial en aquesta matèria, l’espai d’innovació de Caldea és el seu centre neuràlgic i a una de les sales està la gran sala de màquines: el city scope, una maqueta a escala de la capital i Escaldes que serveix com a plataforma per a l’intercanvi de dades interactives i un fòrum per a col·laboradors de diferents sectors que a Andorra li serveix per observar i estudiar el turisme, l’energia o la congestió del trànsit, entre d’altres. 
 
El city scope és el lloc on es plasma tota la informació, el niu del big data. Només n’hi ha cinc al món i el de Caldea es pot veure amb un simple passeig per la galeria: «Totes les possibilitats de recerca s’alimenten d’una font de dades i el nostre interès és que a banda de les entitats públiques, se sumin altres de privades per tenir més volum d’informació que ens permetrà fer anàlisis més exhaustives i, en conseqüència, millors decisions podem prendre. Les dades són una font de coneixement que hem d’aprendre a gestionar», va exposar el director de la Fundació ActuaTech, Yann Baucis. Aquí s’integra a dia d’avui informació de mobilitat, del sector de l’energia, dels aparcaments i de les telecomunicacions. Aquesta interfícia servirà en un futur com una eina de suport. Per al Govern, ja que ajudarà a la presa de decisions i a millorar en aspectes com la inversió pública o l’atenció ciutadana, i també a les empreses privades per desenvolupar aplicacions, serveis i prestacions de valor afegit.
 
Iniciativa Actua també compta amb altres espais, com una zona de recerca a la qual s’està treballant en l’evolució del Persuasive Electric Vehicle (PEV), aquell robot-mitjà de transport autònom que es va presentar a la plaça Coprínceps d’Escaldes ara fa tot just un any: «Aquell nadó és ara un nen», va apuntar Baucis, «Aquest és un projecte de recerca de llarg recorregut, que està en evolució constant. Anem incorporant coses per millorar la seva autonomia i ara estem provant tecnologia d’una empresa d’Àsia. Volem que vagi evolucionant, que s’incorpori tecnologia per poder comunicar-se amb els vianants, amb els altres actors de la carretera per veure quins aplicatius pot tenir. Es l’exemplificació de què és ser un país laboratori. Andorra és el lloc perfecte per provar el PEV».
 
L’espai d’innovació compta també amb una sala polivalent que pot multiplicar el seu tamany obrint una paret mòbil annexa a una altra aula, que serveix com una mena de coworking. Ahir, per exemple, hi havia la Lego party ,un taller per als estudiants de la universitat, que estan creant una reproducció a escala de l’edifici del Clot d’Emprivat com un exemple de l’arquitectura urbana del futur.
Aquest cap de setmana que s’apropa, Actua organitzarà en aquesta aula el City science summit, on els experts internacionals mostraran exemples de com diverses ciutats dissenyen els seus espais en un acte obert al públic.
 
Altres projectes en mans d’Actua / Un altre projecte en fase experimental del MIT és el d’instal·lar 40 sensors a l’escola de Santa Coloma que permeten capturar patrons de comportament i estudiar els hàbits relacionats amb el consum energètic. Anteriorment, Actua també va signar un acord amb Google i va posar en marxa un projecte per ser el primer país del món amb tota la seva oferta comercial disponible a Google Maps, un projecte que aniran fent seu les principals ciutats del planeta. I el que queda fins convertir el Principat en una mena de Hill Valley.
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu