El Consell General té previst votar avui el nou codi de relacions laborals, la llei d’acció sindical i patronal i la del conflicte col·lectiu. La redacció de les noves normatives ha comportat la reacció tant del món sindical, que rebutja frontalment les reformes per la pèrdua de drets que consideren que comporten els nous textos; com de la patronal, que malgrat reclamar l’actualització legislativa tem que els terminis siguin massa justos per adaptar-se.
La CEA va emetre ahir un comunicat en el qual reclama a l’Executiu una moratòria de tres mesos en l’entrada en vigor del nou codi de relacions laborals «per permetre a les empreses andorranes poder donar compliment amb garanties a les seves noves obligacions». Des de la patronal es considera que «un mes natural no és suficient, sobretot tenint en compte el període de l’any en què ens trobem». Així, es recorda que el text no s’ha pogut aprovar abans de l’estiu com estava previst, circumstància que sí que hauria donat «un marge de sis mesos a l’empresariat de posar-se al dia progressivament». Igualment, s’afegeix que si el text s’aprova avui, «entrarà en vigor l’1 de gener» i per tant, tan sols deixa, «en el millor dels casos», menys de deu dies hàbils per poder implementar tots els canvis previstos en la nova llei. Amb tot, deixen clar que comparteixen la urgència d’aplicar ràpidament les mesures que afecten la qualitat de vida de les persones», com ara les millores en els permisos de paternitat i maternitat, que «ens agradaria que s’implementessin de forma immediata».
El ministre portaveu, Jordi Cinca, que confia aprovar avui les noves lleis, va apuntar ahir que no té cap opinió formada sobre la petició, però va obrir la porta a acceptar-la, ja que «els terminis transitoris que es demanen, que són de tres mesos, no d’anys, són senzills de dur a terme».
Sindicats
De la seva banda, l’USdA, també va enviar un comunicat en el qual va reiterar «la nostra més enèrgica repulsa» a unes lleis «més pròximes a una societat feudal que a una democràcia» que vol assolir un acord d’associació amb la UE. En el text es recorda que gràcies a la majoria absoluta de DA s’aprovaran uns textos que «crearan una situació laboral més precària en les relacions laborals i familiars» de tots els treballadors del país». En aquest sentit critiquen especialment «l’acomiadament lliure, abnegació d’allargar la baixa per maternitat, la llei de coacció sindical, la negació de lluitar contra la bretxa salarial apostant per uns salaris i pensions indignes i la clara intenció de reprimir qualsevol intent de realitzar el dret constitucional de vaga».
D’aquesta manera van fer una crida a tots els ciutadans a interessar-se per la política per defensar els seus drets com a treballadors «davant d’un atac tan devastador com el que està a punt de produir-se per part de DA contra la classe treballadora». Alhora, van demanar també que aquells que tenen dret a vot acudeixin «en massa» a les urnes l’any que ve per revertir la situació i evitar sumir «la classe treballadora en una mena d’esclavatge laboral». A més, van interpel·lar l’empresariat que no és retallant drets com s’aconsegueix mà d’obra de qualitat.